Нижегородският и Арзамаски митрополит Георгий оглави Всенощното бдение в Подворието

DSC_4569

В събота, 29 април, с благословение на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил и по покана на Ловчанския митрополит Гавриил, Нижегородският и Арзамаски митрополит Георгий пристигна в България за участие в тържествата, посветени на освещаването на катедралния храм „Свети равноапостолни Кирил и Методий“, които ще се проведат на 30 април т.г.

След пристигането си в София Нижегородският и Арзамаски митрополит Георгий посети храма-Подворие „Св. Николай“ и отслужи молебен на мощите на свет. Серафим, Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец.

На богослужението молитвено присъства първият секретар на посолството на Руската Федерация в България Е.А. Приходко.

Всенощното бдение в храма- Подворие „Св. Николай“ оглави Нижегородският и Арзамаски митрополит Георгий в съслужение с настоятеля на Патриаршеското Подворие архимандрит Филип (Василцев), протойерей Петър Петров и йерей Димитър Тухчиев.

В програмата на визитата е предвидена среща с Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит и участие в тържествата, посветени на освещаването на катедралния храм „Свети равноапостолни Кирил и Методий“ в гр. Ловеч.

Нижегородският и Арзамаски митрополит Георгий произнесе проповед за празника, сподели радостта си от възможността да служи в Подворието и разказа за почитането на свет. Серафим в Нижегородска митрополия.

За спомен от съвместното богослужение настоятелят на Подворието архимандрит Филип подари на владика Георгий икона на св. Йоан Рилски, изработена от български майстори.

Снимки от молебена: Марин Савов.

Снимки от Всенощното бдение: Нина Комарова.