Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний оглави Божествената литургия на мощите на св. Николай в Бари

dsc09676

В събота, 12 ноември, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний оглави Божествената литургия в гр. Бари на мощите на св. Николай Чудотворец в съслужение с настоятеля на храма-подворие „Св. Николай” в гр. Бари протойерей Андрей Бойцов, настоятеля на храма-подворие „Св. Николай” в гр. София архимандрит Филип (Василцев) и духовника на Българската православна църква архимандрит Теофан (Диновски).

Владика Антоний оглавява поклонническото пътуване на вярващи от енориите в гр. София до мощите на свет. Николай в гр. Бари, организирано от храма-Подворие на Руската православна църква „Св. Николай”.
След отпуста на Божествената литургия митрополит Антоний се обърна с архипастирско слово към българските поклонници и топло приветства настоятеля на Патриаршеското Подворие в гр. Бари протойерей Андрей Бойцов, подчертавайки неговите трудове за развитието на поклонничеството до великата общоправославна светиня.
Митрополит Антоний бе приветстван от приора на базиликата „Св. Николай” Циро Капотосто, който му подари шишенце с чисто миро от мощите на светителя.
След това поклонниците разгледаха забележителностите на гр. Бари и посетиха катедралата на града, където се поклониха на мощите на св. мъченица Коломба (пострадала в 276 г. след Р.Х. при император Валентиниан).
В същия ден митрополит Антоний оглави Всенощното бдение в Патриаршеското Подворие.

Снимки: Иванка Руснакова.