Волоколамският митрополит Иларион взе участие в тържествата по случай прославлението на Богучарския светител Серафим в София

DSC_4046

На 26 февруари 2016 г. в София се състояха главните тържества по случай канонизацията на Богучарския светител Серафим.

Чинът по неговото прославление завърши в Патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски“ по време на Великата утреня, която оглави Светейшият Български Патриарх Неофит. На Негово Светейшество съслужиха председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия Волоколамският митрополит Иларион, йерарси духовници на Българската православна църква – Сливенският митрополит Йоаникий, Видинският митрополит Дометиан, Великотърновският митрополит Григорий, Пловдивският митрополит Николай, Доростолският митрополит Амвросий, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславският митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум, Маркианополският епископ Константин, Адрианополският епископ Евлогий, Величкият епископ Сионий, Траянополският епископ Киприян, Знеполският епископ Арсений, Белоградчишкият епископ Поликарп, Главният секретар на Светия Синод на Българската православна църква архимандрит Герасим (Георгиев) и председателят на Църковното настоятелство на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ архимандрит Дионисий (Мишев), а също така и членовете на делегацията на Руската православна църква: наместникът на Московския Данилов Патриаршески ставропигиален манастир архимандрит Алексий (Поликарпов), наместникът на Московския Високо-Петровски ставропигиален мъжки манастир игумен Пьотр (Еремеев), ректорът на Православния Свято-Тихоновски хуманитарен университет протойерей Владимир Воробьов, професорът от Московската духовна академия протойерей Владислав Ципин, секретарят на ОВЦС по междуправославните отношения протойерей Игор Якимчук, настоятелят на Патриаршеското Подворие в гр. Бари протойерей Андрей Бойцов, протодякон Константин Барган и архидякон Генадий (Орлов) от Московския Свето-Данилов манастир.

Подворието на Московския и на цяла Русия Патриарх беше представлявано от архимандрит Филип (Василцев).

На богослужението присъстваха: заместник министър-председателят на България Ивайло Калфин, Извънредният и Пълномощен посланик на Руската федерация в България Ю.Н. Исаков, Извънредният и Пълномощен посланик на Белорусия в България В.А.Воронкович, Извънредният и Пълномощен посланик на Р. Кипър в България Ставрос Августидис, Извънредният и Пълномощен посланик на Румъния в България Антон Пъкурецу, председателят на Съюза на учителите Янка Такева, председателят на Българската социалистическа партия Михаил Миков, почетният председател на ДПС Ахмед Доган, председателят на Българската академия на науките Стефан Воденичаров, деканът на Богословския факултет на Софийския университет Александър Омарчевски, директорът на Националната опера и балет Пламен Карталов, както и известни политици и обществени дейци, представители на науката и културата в България.

На Великото словословие пред многобройните молещи се, от олтара беше тържествено изнесена иконата на Богучарския архиепископ светител Серафим. С благословението на Светейшия Български Патриарх Неофит, Знеполският епископ Арсений, член на делегацията на Българската православна църква на Архиерейския събор на Руската православна църква, огласи Деянието на Арахиерейския Събор на Руската православна църква за канонизацията на светител Серафим след което главният секретар на Светия Синод на Българската православна църква архимандрит Герасим (Георгиев) огласи Патриаршеското и Синодално послание по случай канонизацията на новия светец, общонародно почитан в Българската православна църква.

След краткия молебен и величание на светител Серафим, се състоя поклонение пред иконата на новопрославения светител, и след изпълненото от хора многолетствие, богослужението в Патриаршеския катедрален събор „Св.Александър Невски” продължи със съборно отслужване на Божествената литургия.

На Божествената литургия пя смесеният хор на храм „Св. Александар Невски” под диригентството на доц. Димитър Димитров. Песнопенията на Евхаристийния канон от митрополит Иларион (Алфеев) изпълни смесеният хор на Патриаршеското Подворие в София под диригентството на Василена Ченова-Стефанова.

След края на Божествената литургия, Светейшият Патриарх Неофит се обърна към молещите се с приветствено слово. Негово Светейшество поздрави молещите се с великото тържество и благодари на Бога за дарувания на Православната църква нов небесен застъпник.

Волоколамският митрополит Иларион също се обърна с приветствено слово и поднесе на Светейшия Български Патриарх Неофит икона на светител Серафим, архиепископ Богучарски и Софийски Чудотворец – дар от Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил.

„Ваше Светейшество, Ваши Високопреосвещенства, скъпи братя и сестри!

За мен е особена чест с благословението на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил да представлявам Руската православна църква на тържествата за прославяне на Божия угодник, просиял през изминалото столетие и благоговейно почитан в Руската и Българската православни църкви.

Светител Серафим е живял в много трудно време, в епоха, когато Църквата в Русия е била подложена на гонения. И той споделил съдбата на хиляди хора, които са били принудени да напуснат своята Родина, и които са намерили своето пристанище в чужбина. Още като младеж той пристигнал на българската земя, и тук му е било съдено почти 30 години да живее и да прослужи в храма „Св. Николай Чудотворец” и да придобие любовта на изключително много хора, които са се стичали към него като при духовен отец и пастир, като при молитвеник и като при чудотворец.

Още приживе той се прочул с многобройни чудеса. И след това, когато той се преселил при Господа, неговата духовна сила не само че не пресъхнала, а даже се умножила. На неговия гроб идват хора не само от България, но и от най-различни страни, отправят молитви и получават помощ.

И тази канонизация, която се извърши първоначално в Руската православна църква, а сега и в Българската православна църква, е свидетелство за онази дълбока почит, с която се ползва светител Серафим в нашите Църкви. И този многоброен народ от свещенослужители и миряни, които вчера участваха в литийното шествие – всичко това потвърждава думите на Свещеното Писание „във вечна памет ще остане праведникът ” (Пс.111:6).

Аз съм радостен от това, че виждам в храма и млади хора, и деца, радвам се, че има толкова много причастници в храма. Случвало се е да посещавам България многократно. И преди съм участвал в тържествени богослужения с архиереи и свещенослужители, но народът Божий не се причастяваше със Светите Христови Тайни. Няма да скрия, всеки път, когато аз виждах това се смущавах.

Ние в Руската православна църква преживяхме 70 години гонения. За Църквата всичко беше забранено: не можеше да се издават книги, беше забранена благотворителната дейност. Това, което ни оставаше, беше Светата Евхаристия. И именно участието в Евхаристията помогна на вярващите хора да оцелеят в течение на тези дълги 70 години. Затова ние знаем цената на това велико Тайнство. И знаем, че ние, свещенослужителите, не можем да предложим на хората нищо по-голямо и по-добро, отколкото Самия Христос, който сам Себе Си ни предлага в Святото Пречисто Тяло и Своята Честна Кръв.

И светител Серафим, чиято памет днес светло празнуваме, ни напомня за това, че най-главното съкровище в живота на християнина – това е Христос. Той е бил пламенен молитвеник и ревностен служител на Евхаристията. От Светата Евхаристия, от Престола Божий той е получавал вдъхновение. И това вдъхновение той предавал на другите. Аз бих пожелал, светител Серафим винаги да служи като свързващо звено между двете наши Църкви. Нека неговата молитва и небесно предстателство да се разпростре над Българската православна църква и над целия народ на България и да ги запази от всяко зло. И бих искал за спомен от този ден да Ви предам, Ваше Светейшество, от името на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил тази икона на светител Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец.

Светителю отче Серафиме, моли Бога за нас.“

След богослужението в ресторант „Шератон” беше даден тържествен прием по случай това дългоочаквано и важно събитие в живота на Руската и Българската православни църкви.

Снимки: Георги Карпов, Янина Алексеева и Нина Комарова