Комисиите на Гръцката църква се противопоставиха на ПЦУ

Эллада 1

Комисиите на Гръцката църква се противопоставиха на ПЦУ, – пише украински сайт на Съюз на православни журналисти (https://spzh.news.)

Комисиите по каноническите проблеми и по еклезиология, създадени за изучаване законността на украинската автокефалия, имат сериозни възражения по въпроса за признаването на Православната църква в Украйна (ПЦУ). Двете комисии, създадени от Гръцката Православна Църква, са се изказали против признаването на ПЦУ, съобщава „РИА Новости“, позовавайки се на собствен източник от църковните кръгове.
„Комисията, която оглави Навпактския митрополит Йеротей е завършила по-рано работа и е предала своя текст. Втората комисия е на Хризостом Патарски. Синодът обсъжда нейния текст тези дни, за да разбере може ли Гръцката Църква да признае новата украинска Църква. Двете комисии имат възражения, сериозни възражения по въпроса трябва ли тя да бъде признавана. И всяка от тях обяснява причините“, – е казал събеседникът на агенцията.
Той е отбелязал, че в докладите на комисиите, създадени за изучаване на законността на предоставената автокефалия на ПЦУ няма нищо положително за Константинополския патриарх, и „Константинополската патриаршия. Ако тя иска да спаси авторитета и достойнството си, трябва да събере всеправославен Синод по един единствен въпрос – Украйна“.
По думите на източника, украинският въпрос може да се обсъжда само на заседание на Архиерейски Събор с участието на всички 80 митрополити, какъвто ще се състои през октомври.
„Аз мисля, че ще има много малко гръцки митрополити, които ще признаят това разколническо болно положение“, добавил той.
Така също събеседникът на агенцията е отбелязал, че понастоящем на Гръцката църква се оказва „много голямо давление, но архиепископ Йероним е дипломат, и аз съм уверен, че той ще намери път и ще успее да го избегне“.
Напомняме, че от 26 до 28 август в Атина се проведе Свети Синод на Еладската Православна Църква. Съобщава се, че по време на Синода се обсъжда украинският въпрос и с тази цел към участниците в заседанието „са били поканени докладчици, които представят своето мнение за признаването на новата украинска Автокефална Църква от Светия Синод на Църквата на Гърция“.