КАНОНИЗАЦИЯ НА АРХИЕПИСКОП СЕРАФИМ (СОБОЛЕВ)

икона_resize

На 3 февруари 2016 г. на петото пленарно заседание на Архиерейския Събор в Храма „Христос Спасител“ в Москва, бе разгледан въпросът за прославянето в лика на светиите на Богучарския архиепископ Серафим (Соболев).

В заседанието взе участие делегация на Българската православна църква, в състава на която са Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит и архимандрит Теоктист (Димитров), представител на Българската Патриаршия при Московския и на цяла Русия Патриарх.
Доклади, посветени на жизнения подвиг и почитание на светителя, изнесоха Волоколамският митрополит Иларион, председател на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия, и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан (Българска православна църква) – съпредседатели на Съвместната комисия на Руската и Българската православни църква по въпроса за канонизацията на архиепископ Серафим.
За необходимостта от прославлението на архиепископ Серафим към лика на светците в своите изказвания говориха Светейшият Патриарх Кирил, Източно-Американският и Ню-Йоркски митрополит Иларион, Рижкият и на цяла Латвия митрополит Александър, Воронежкият и Лискински митрополит Сергий, Рязанският и Михайловски митрополит Марк, архимандрит Филип (Василцев), настоятел на храма „Св. Николай Мирликийски“ в София – Подворие на Московската Патриаршия (архиепископ Серафим е погребан в криптата на този храм).
Членовете на Събора единогласно гласуваха за канонизацията на архиепископ Серафим, от много години почитан както в България, така и в Русия.
След това Волоколамският митрополит Иларион огласи Деянието на Свещения Архиерейски Събор за прославлението в лика на светиите на Богучарския архиепископ Серафим.
Членовете на Събора изпяха величание на новопрославения светец.
Светейшият Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил предаде на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан икона на свети Серафим, изписана от иконописното ателие на Санкт-Петербургската духовна академия, в дар на Българската православна църква.

Житие на свети Серафим (Соболев), архиепископ Богучарски.
Тропари, кондак и молитва към новопрославения светител Серафим