МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН: ЗА НАС Е ВАЖНО СЪБОРЪТ ДА СТАНЕ ФАКТОР ЗА ЕДИНСТВОТО И ЕДИНОМИСЛИЕТО

митропополит Иларион

В ексклузивно интервю за телеканал „Россия 24“ председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия – Волоколамският митрополит Иларион прокоментира ситуацията с отказа на Българската православна църква да участва във Всеправославния Събор, който трябва да се открие на 16 юни 2016 г.. Архипастирът по-точно  отбеляза:

„Подготовката за този Събор със сложност продължи 55 години. И сега става ясно, че тази подготовка не е завършена, защото някои Църкви изразяват неудовлетворение от хода на подготовката на Събора. И ето една Църква, а именно Българската православна църква,  заяви своя отказ да участва в него. Напълно възможно е днес още две Църкви да се откажат от участие – Антиохийската и Сръбската.

Ние предложихме на Константинополския Патриарх да проведе предсъборно съвещание, на което да бъдат решени всички онези въпроси, заради които сега църквите една след друга се отказват от участие в Събора. Ако тези въпроси бъдат решени, значи, Съборът ще се състои. Ако не бъдат решени, тогава, навярно  по-добре е да бъде отложен.

За нас е важно, Съборът да стане фактор за единството и единомислието, за да няма на него никакви неприятни изненади за Православните Църкви.

Решенията на Събора трябва да се приемат с консенсус, т.е. единодушно. Това означава не просто съгласието на всички присъстващи в залата с това или онова заявление, с този или онзи документ – за нас това означава, че всички Църкви са длъжни да изразят с него съгласие.

Ако дори една Поместна православна църква или две, или три на събора отсъстват, това означава, че няма консенсус. В какво се изразява  легитимността на този Събор? Как неговите решения ще се възприемат от тази Църквата, която се е отказала да участва в него, при това не по някакви си техничести причини, а поради принципиални съображения?“