Йерарх на Руската православна църква взе участие в тържествата по случай пренасяне на мощите на св. Лука Симферополски в Пловдивска митрополия

dsc_5466

С благословение на Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил и по молба на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит в дар на Българската православна църква бе предадена частица от мощите на св. Лука Симферополски.

С благословението на Предстоятеля на Руската православна църква частицата от мощите на св. Лука в българската столица донесе Богородският епископ Антоний, ръководител на Управлението на задграничните учреждения на Московската патриаршия и управляващ енориите на Московската патриаршия в Италия.
В събота, 22 октомври, с благословение на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит мощите на св. Лука бяха пренесени в катедралния храм на Пловдивска митрополия „Св. вмчца Марина“, където бе отслужена празнична вечерня, която оглави Богородският епископ Антоний.

На 23 октомври, в Неделя 18-та след Петдесетница, Божествената литургия в катедралния митрополитски храм в Пловдив „Св. вмчца Марина“ оглави Пловдивският митрополит Николай в съслужение с Великотърновския митрополит Григорий, викария на Московския и на цяла Русия Патриарх и ръководител на Управлението на задграничните учреждения на Московската патриаршия Богородския епископ Антоний, викария на Софийска митрополия Браницкия епископ Григорий, Главния секретар на Светия Синод на БПЦ архимандрит Герасим Георгиев, игумена на Троянския манастир Величския епископ Сионий, викария на Пловдивска митрополия Знеполския епископ Арсений, викария на Сливенска митрополия епископ Йеротей, викария на Видинска митрополия Белоградчишкия епископ Поликарп, настоятеля на Подворието на Московския и на цяла Русия Патриарх в София архимандрит Филип Василцев, настоятеля на Подворието „Св. Николай“ в гр.Бари протойерей Андрей Бойцов и клирици на Пловдивска митрополия.

На богослужението молитвено присъства секретарят на Патриаршеското Подворие в София йеромонах Зотик Гаевски, духовенство и монашество от Пловдивска митрополия.

След отпуста на Божествената литургия с приветствено слово към Пловдивския митрополит Николай, духовенството и миряните на Пловдивска митрополия се обърна Богородският епископ Антоний и предаде приветствие от Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил до участниците в тържествата.

След това Браницкият епископ Григорий прочете посланието на Светейшия Български Патриарх Неофит до правещия митрополит, клира и вярващите на Пловдивска митрополия.

В своето ответно слово митрополит Николай благодари на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия Патриарх Кирил за безценния дар – частицата от мощите на светител Лука, както и на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит за благословението частицата от мощите да пребивава в пределите на Пловдивска митрополия.

За спомен от съвместното служение митрополит Николай подари на епископ Антоний епитрахил и архиерейски омофор.

В рамките на програмата на тържествата Богородският епископ Антоний, съпровождан от Пловдивския митрополит Николай, посети храмовете в гр. Пловдив, манастира „Св. Кирик и Юлита“ и паметника Альоша.

В същия ден делегацията на Руската православна църква се завърна в София.