Йерарх на Руската православна църква взе участие в храмовия празник на митрополитската катедрала „Св. вмчца Неделя“- гр. София

IMG_7706

На 7 юни 2016 г. Българската православна църква отбелязва паметта на светата великомъченица Неделя (Кириаки). В самия ден, в митрополитския катедрален храм „Св. вмчца Неделя“ Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави празничната Божествена литургия

в съслужение с Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийска митрополия, Маркианополския епископ Константин; главния секратар на Светия Синод на Българската православна църква архимандрит Герасим (Георгиев); настоятеля на храма-Подворие „Св. Николай“ архимандрит Филип (Василцев); председателя на храма „Св. вмчца Неделя“ (Кириаки) ставрофорен свещеноиконом Мина Минчев и председатели и духовенство от столичните храмове. На Светейшия Български Патриарх Неофит също така съслужи и делегация на Руската православна църква, оглавявана от Виксунския и Павловски епископ Варнава (Нижегородска митрополия), която е в България с благословението на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил и по покана на Българската православна църква.

На Божествената литургия молитвено присъства народният артист на Русия, член на Патриаршеския съвет по културата, президент на Московския кинофестивал на славянските и православните народи „Золотой витязь“ Н.П. Бурляев, народната актриса на Русия Н.Н. Усатова, които пристигнаха в България за мероприятията в рамките на Славянския форум на изкуствата „Золотой витязь“.

След края на Божествената литургия Светейшият Патриарх се обърна към молещите се с първосветителско слово. Настоятелят на храма „Св. Николай“ – Подворие на Руската православна църква архимандрит Филип от името на делегацията изрази благодарност на Светейшия Патриарх Неофит за неговата покана за сълужение на Божествената литургия на храмовия празник на катедралния храм в София „Св.вмчца Неделя”.