Йерарси на Руската православна църква взеха участие в първото честване на Деня на паметта на Доростолските мъченици

10 (23)

В неделя, 10 юли, на третата неделя след Светата Петдесетница, по решение на Светия Синод Българската православна църква празнува паметта на светите Доростолски мъченици.

В деня на празника Божествената литургия в катедралния храм „Св.св. Петър и Павел“ в гр. Силистра оглави Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит.

На Светейшия Владика съслужиха членовете на делегацията на Руската православна църква в състав: Бричански и Единецки епископ Никодим, Виксунски и Павловски епископ Варнава, Фастовски епископ Дамиан, Золотоношки епископ Йоан, викарий на Черкаска епархия и делегацията на Румънската православна църква в състав: Синаитски епископ Йероним, викарий на Негово Светейшество Румънския Патриарх, и Тулчанският епископ Висарион.

На Светейшия Български Патриарх Неофит също съслужиха и членовете на Светия Синод на Българската православна църква: Доростолският митрополит Амвросий, Великотърновският митрополит Григорий, Ловчанският митрополит Гавриил, Неврокопският митрополит Серафим, а също игуменът на Рилския манастир Адрианополският епископ Евлогий, викарият на Софийска митрополия Браницкият епископ Григорий, викарият на Видинска митрополия Белоградчишкият епископ Поликарп, викарият на Сливенска митрополия, игумен на манастира „Св. Георги“ епископ Йеротей и главният секретар на Светия Синод архимандрит Герасим (Георгиев).

Храмът – Подворие на Руската православна църква „Св. Николай“ в София се представляваше от настоятеля архимандрит Филип (Василцев).

В Божествената литургия взе участие многочислено духовенство от България, Гърция, Кипър, Молдова, Русия, Румъния и Украйна.

На богослужението молитвено присъстваха областният управител на Силистренска област Стоян Бонев и кметът на гр. Силистра Юлиан Найденов.

На Божествената литургия пя хораът на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ под диригентството на проф. Д. Димитров.

След края на богослужението Доростолският митрополит Амвросий сърдечно приветства Предстоятеля на Българската православна църква и му подари икона на светите Доростолски мъченици, частица от мощите на св. мъченик Неофит Никейски и комплект архиерейско облачение.

В своето слово Негово Светейшество каза:

Вярна на вековните си традиции и богочовешка същност Христовата Църква винаги е почитала паметта на своите светци и особено подвига на мъчениците. Ето защо и нашата Българска православна църква, като неделима част от Едната, Света, Съборна и Апостолска Църква, свято пази в молитвите си спомена за онези Христови свидетели, просияли в праведност и святост по българските земи. Неотдавна светата ни Църква официално канонизира светите Новоселски и Баташки мъченици. Все още е жив споменът за прославата на Софийския светец и чудотворец Богучарския архиепископ Серафим. В ход е процедура за канонизацията на Неврокопския митрополит Борис, решението за която бе взето през настоящата година. Предложения за канонизиране на мъченици и изповедници на вярата се получават в Св. Синод от различни епархии на нашата Православна църква.

В дух на вярност към паметта на просиялите по нашите земи Божии угодници и на основание на събраните през последните години сведения от археолози, историци и богослови, в края на миналата година Св. Синод на Българската православна църква взе решение за учредяването на още един празник в родния църковен календар – Събор на светите Доростолски мъченици, чиято памет да бъде чествана всяка година в днешната, Трета неделя след Петдесетница – след Неделята на всички български светии.

В края на словото си Светейшият владика благослови всички присъстващи:

По молитвеното застъпничество на светите и преславни Доростолски мъченици и на всички с вои светии, просияли по българските земи, Бог да пази и укрепва нашата Православна църква и нашия народ, и да благославя всяко негово добро начинание!