В Божествената литургия в храма „Св. Николай” в София, с която завършиха проявите в памет на архиепископ Серафим (Соболев), молитвено участва Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит

DSC_5995

На 15 февруари 2015 г. Божествената литургия в храма „Св. Николай Чудотворец” – Подворие на Московския и на цяла Русия Патриарх в София отслужи Видинският митрополит Дометиан в съслужение със Саратовския и Волски епископ Лонгин, главния секретар на Светия Синод на Българската православна църква архимандрит Герасим (Георгиев), настоятеля на руския храм Филип (Василцев), представителя на Румънската православна църква при Българския Патриаршески престол ставрофорен свещеноиконом Нелуц Опря, свещеник Александър Чеботаев, протодякон Иван Петков и свещениците на Подворието.

В празничното богослужение, с което завърши програмата на паметните прояви, посветени на 65-годишнината от деня на преставянето на архиепископ Серафим (Соболев; 1881-1950), настоятел на храма и благочинен на руските енории в България от 1921 г. до 1950 г., погребан в криптата на храма-Подворие „Св. Николай”, молитвено участва Светейшият Български Патриарх Неофит.

Присъстваха също вторият секретар на посолството на Руската Федерация в Република България Е.А. Приходко, ръководителят на Отдела за връзки с обществеността на Светия Синод на БПЦ А. Карамихалева, директорът на Дома на Москва в София Б.А. Громов, почетният председател на Атонското Балканско Сдружение А.В. Кристов, почетният председател на Дворянското събрание в България Б.Е. Комаров.

Богослужебните песнопения бяха в изпълнение на хора на храма под диригентството на В.Ченова.

След сугубата ектения митрополит Лонгин възнесе молитва за мир в Украйна.

По традиция, приета във всички български храмове, на Божествената литургия се поминава руския Цар-Освободител Александър ІІ и всички загинали войни за освобождението на България от турско иго.

Евангелското четиво бе прочетено на български език.

След отпуста  на Божествената литургия Предстоятелят на Българската православна църква, Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит приветства вярващите:

Всяко евангелско четиво ни разкрива тайните на Царството Божие и ни учи как да се приближаваме към него, а животът на хората, чиято памет възпоменава и пази светата Църква, потвърждава истинността на Евангелското учение, въплътено в живота и делата им.

Ако един или друг Божий угодник е живял свято и богоугодно, той се нарежда със светиите след земната си кончина, когато преминава във вечния живот. С акта на канонизацията Църквата само потвърждава, че той вече е намерил дръзновение у Бога и може да се застъпва за нас пред Божия престол. Прославата е от Бога, а църковната канонизация е нужна най-вече на нас, които живеем на земята, за да знаем, че имаме още един молитвеник пред Бога и достоен пример, който да следваме в своя живот.

Често народът започва да почита светеца много преди църковната му прослава. Хората се стремят към гроба на Божия угодник и местата свързани с живота му, отправят молитви към него и свидетелстват за благодатната помощ, която са получили. И когато тези чудеса стават все по-многочислени, почитта към подвижника нараства. Такъв Божий угодник е и архиепископ Серафим Соболев, когото възпоменаваме днес.

Владика Серафим е рядък пример за необикновена чистота, целомъдрен и праведен живот, дивно смирение, кротост, незлобие, търпение и милосърдие, богоомъдрен йерарх с чиста пастирска съвест. Подвижничеството в Христа, благочестието, възрастването в благодатта и придобиването на добродетели той съчетава с ревностно пазене на православната вяра и смело, но с кротост и любов, изповядване на Истината, Която е Сам Христос.

Неговото богословие не е плод на суха ученост, а на любов към Христа и живот по Неговите заповеди.

В лицето на архиепископ Серафим ние виждаме един от онези праведници, за които повествува днешното св. Евангелие, изпълнили заповяданото ни от Господа, към които са отправени думите: „дойдете вие, благословените на Отца Ми, наследете царството, приготвено вам от създание мира” (Мат. 25:34).

По свидетелствата на неговите съвременници, той още тук, на земята, вече е небесен жител. И както приживе, така и след блажената си кончина, със силата на дръзновената си молитва владика Серафим носи утеха за скърбящите, изцеление за боледуващите, напътствие при сложни житейски обстоятелства, дава благодатна помощ на всички, прибегнали към неговото застъпничество и неоскъдяваща отеческа любов.

Поздравяваме от наше име и от името на Светия Синод на Българската православна църква всички вас, братя и сестри, и пожелаваме, по застъпничеството на св. Николай Мирликийски, благодатта на нашия Господ Иисус Христос да ви съпътства и освещава през всички дни на живота ви!

След това Негово Светейшество се обърна към митрополит Лонгин:

Дивен е Божият промисъл, напътил именно Вас в този знаменателен ден в нашата столица… Защото именно под купола на този храм, по време на Вашето обучение във висшата богословска школа на София, Вие сте служили пред светия престол и неведнъж сте възнасяли горещи молитви към Бога при гроба на чествания днес архиепископ Серафим…

В качеството си на ректор на Духовната академия и впоследствие – на декан на Богословския факултет при Софийския университет по време на Вашето обучение там, за мен е голяма радост и утешение да видя днес във Ваше лице достоен архиерей на светата Църква и да изпълня решението на Светия Синод на Българската православна църква, връчвайки Ви ордена на светите Кирил и Методий (I степен).

Негово Светейшество Патриарх Неофит също така подари на владиката за молитвен спомен икона на св. Климент Охридски, покровител на Софийския университет.

От своя страна Саратовският и Волски митрополит Лонгин изрази радостта си от предоставената му възможност отново да посети България и благодари на Негово Светейшество  и на Светия Синод на Българската православна църква за високата награда. Владиката по-точно каза:

Ваше Светейшество, позволете ми отново и отново  да изразя своята радост, че с благословението на Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил днес аз съм в България, в любимия град, в любимия храм и сред близки за мен люде. Аз съм много радостен от възможността в тези дни да присъствам на тържествата в памет на блаженопочиналия архиепископ Серафим. Всички присъстващи тук знаят какво място заема той в сърцето на вярващия българин, в сърцето на всеки човек, който знае за него, помни неговия подвижнически живот и знае колко утешения и радости той принася на този, който се моли на неговия гроб.

България завинаги остана в моето сърце, – отбеляза владика Лонгин. – Много хора, с които се запознах за тези четири години от обучението ми в Софийския университет, остават за мен близки и скъпи, преди всичко, Вие, Ваше Светейшество. Аз Ви благодаря за тези години, когато бях тук под Вашето наставничество. За мен това беше по-важно от самото обучение”. Архипастирът разказа и за освещаването през октомври 2014 г. от Светейшия Патриарх Кирил на храма в Саратовския университет, посветен на светите Кирил и Методий.

Митрополит Лонгин изрази надежда, че „желанието на много и много сърца за канонизацията на владика Серафим ще се състои с Божията воля”.

От името на духовенството и богомолците в руския храм архимандрит Филип благодари на Негово Светейшество Патриарх Неофит за оказаното внимание към руския храм и участието в събитията, посветени в памет на 65-годишнината от деня на преставянето на архиепископ Серафим (Соболев): „ С благословението на Светейшия Патриарх Кирил и с Ваше благословение в тези дни за първи път се осъществиха паметни прояви, посветени на владика Серафим. Тези чествания завършват с Вашето присъствие, с Вашето молитвено участие в Божествената литургия и Вашето благословение.”

Настоятелят на храма „Св. Николай Чудотворец” – Подворие на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх в София подчерта: „ тези тържества са свидетелство за единството в Христа на нашите народи. На това, заповядано от Бога единство, което ние трябва да пазим и укрепваме между нашите православни народи, а това значи да укрепваме във вярата в Христа Спасителя. Само в него ние можем да сме едини. Дай, Боже, това единство в Христа да бъде с нас до края на вековете”.

За спомен архимандрит Филип поднесе на Негово Светейшество букет бели рози и литография на руското Подворие в София.

За Светейшите Патриарси – Московски и на цяла Русия Кирил и Български Неофит, за българския и руския народи и за всички присъстващи в храма бе изпято Многолетствие.

След това в криптата на храма Саратовският и Волски митрополит Лонгин отслужи трисагий, в молитвеното присъствие на Предстоятеля на Българската православна църква.

След края на богослужението Светейшият Патриарх Неофит сподели празничната трапеза с участниците в тържествата.

 Снимки: Янина Алексеева. 

Видео: БНТ