Заявление на архиереите на Украинската православна църква, взели участие в архиерейското съвещание на 25 юни в Киево-печорската лавра

Літургія-прп.-Онуфрія-28-1024x684-1

На 25 юни 2018 г. в Киево-Печорската Лавра, след празничната Божествена литургия по случай паметта на преподобни Онуфрий Велики и Деня на Тезоименитството на Блаженнейшия митрополит Киевски и на цяла Украйна Онуфрий, архиереите на Украинската православна църква, които участваха в тържествата, проведоха съвещание под председателството на Предстоятеля за обсъждане на ситуацията, създала се след разпростра-нението на информацията за готовността на Константинополската православна църква да предостави Томос за автокефалия и на Православната църква на Украйна, както и възможността за легализиране на украинските разколници, съобщава сайта на Синодално просветителския отдел на Украинската православна църква.

Архиереите изслушаха съобщението на Блаженнейшия митрополит Онуфрий и на постоянните членове на Светия синод на Украинската православна църква (УПЦ) за срещата на делегацията на УПЦ с Негово Всесветейшество Константинополския Патриарх Вартоломей и членовете на Синода на Вселенската патриаршия, която се състоя на 23 юни в Истанбул. На първо място бе съобщено, че Константинополската патриаршия е опровергала информацията, че каноничният механизъм за преодоляване на разкола в украинското Православие вече бил окончателно съгласуван, а текстът на Томоса за автокефалия на Украинската църква бил съставен. Не се потвърждава и това, че в близко време или в някакви определени срокове ще бъде предоставена едностранното автокефалия на Украинската църква. Вместо това, архиереите на Костантинополската патриаршия са показали готовността на своята Църква да се присъедини към процеса за преодоляване на украинския църковен разкол в диалог с братските Поместни православни църкви. За тази цел в най-скоро време делегация на Константинополската патриаршия ще се срещне с представители на Руската православна църква.

След изслушване на съобщението, Преосвещенните архиереи на Украинската православна църква обсъдиха перспективите на Украинското православие в съвременните исторически обстоятелства. По-специално, бе изразено безпокойство от възможността за създаване в Украйна на паралелни църковни юрисдикции, за което се появи информация в пресата. Архиереите отбелязаха, че такова развитие на събитията няма да спомогне за преодоляването, а ще задълбочи църковния разкол. В случай на преобразуване на Украинската православна църква в структура на Костантинополската патриаршия, нашата Църква ще загуби значителна част от правата, които са й дадени през последните десетилетия.

Във връзка с това, епископите на Украинската православна църква, участници в архиерейското съвещание от 25 юни 2018 г. в Киево-Печорската Лавра, единодушно приеха съвместно заявление за следното:

Съществуващият каноничен статус е напълно достатъчен за това, Украинската православна църква плодотворно да извършва своята мисия сред народа на Украйна. Опитите да бъде променен този статут ще доведат само до ограничаване на правата и свободите, които са предоставени на нашата Църква, имайки права на широка автономия. При това тези опити няма да излекуват, а само ще задълбочат разкола както в украинското Православие, така и в украинското общество като цяло.

Архиереите единодушно потвърдиха своя стремеж да спазват дадената при ръкополагането им епископска клетва за вярност на Украинската православна църква.