Панихида пред Докторския паметник

6

В четвъртък, 2 март, в навечерието на 139-та годишнина от Освобождението на България се припомня подвигът на всички медицински чинове, дали живота си в боевете за Освобождението на България от турско иго.

Церемонията пред Докоторския паметник в София бе организирана от Българския Червен кръст и Националната гвардейска част.

По традиция, панихидата пред Докоторския паметник отслужи настоятелят на Подворието на Московския и на цяла Русия Патриарх в София архимандрит Филип (Василцев).
След това офицери и войници от Националната гвардия отдадоха войнски почести към загиналите.
Сред присъстващите бяха служебният вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев, Извънредният и Пълномощен посланик на Руската Федерация в България А.А. Макаров, председателят на Българския Червен Кръст Христо Григоров, представители на български и руски обществени организации, граждани и гости на София.
Паметта на всички загинали за Освобождението на България лекари, фармацевти, фелдшери, милосърдни сестри и санитари бе почетена с минута мълчание.
След официалните речи бяха възложени венци и цветя на паметника.

Справка:
Докторският паметник в София е изграден през 1882-1883 г. по инициатива на руските лекари-участници във войната, които решили да увековечат паметта на своите бойни другари, загинали при изпълнение на своя дълг. Организирана била подписка, в която участвали и много българи.

Проектът е на руския архитект Антон Осипович Томишко. Главният архитект на София по това време – Ян Колар, започва строителството на паметника от бял пясъчен камък във формата на четиристранна пресечена пирамида.

Върху каменните блокове са изсечени фамилиите на 531 човека, така наричаните „медицински чинове“, загинали в Освободителната война: българи, румънци, руси, белоруси, поляци, украинци и др. Сред тях е името на възпитаника на Московския университет, лекаря на Българското опълчение, героя и патриота д-р Константин Везенков.

На четирите страни на паметника са изписани местата, където за паднали най-много медици – гр. Плевен, с. Мечка, гр. Пловдив и връх Шипка.

Снимки от Посолството на Руската Федерация в София и Руския културно-информационен център в София.