Руската православна църква в България почете невинните жертви, загинали следствие на Великата октоврийска революция

DSC_4403

На 1 ноември в Руския храм- подворие „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в София бе отслужена заупокойна св. Литургия в памет на всички невинни жертви и мъченически пострадали християни по време и след Великата октомврийска социалистическа революция /1917 г./.

Тази година се навършват 100 г. от революцията, и Руската православна църква организира редица мероприятия, с които да покаже църковното отношение към този противоречив период в руската история.
С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в храма- подворие литургията бе възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод на БПЦ. Заедно с него съслужиха храмовото духовенство, во главе с предстоятеля архимандрит Филип.
След евхаристийното богослужение, в центъра на храма духовниците отслужиха панихида за упокой и спасение на невинните жертви и мъченически пострадали християни по време и след Октомврийската революция.
„Вечная памят!“ и „ Упокой Господи…“ запяха всички присъстващи в храма, които с чувство на християнски дълг молитвено се включиха в заупокойните последования.
В края на последованието архимандрит Филип се обърна към богомолния народ и направи кратка ретроспекция на историческите факти свързани с Октомврийската революция, а еп. Герасим подчерта че тези трагичните събития в руската държава се довели в България Софийския чудотворец св. Серафим Богучарски ариепископ, който се е превърнал в опора на българския народ.

След като се помоли за душите на невинно загиналите братя и сестри църковното изпълнение се отправи към криптата, където край гроба на св. Серафим Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец бе отслужен молебен за здраве, успех и преуспяване на руския и българския народ.

Снимки Янина Алексеева.

Текст Весела Игнатова.