Заупокойна Божествена литургия в съботата на 3-та седмица от Великия пост

DSC_8373

В събота, 14 март, Заупокойната Божествена литургия в Патриаршеското Подворие оглави настоятелят архимандрит Филип в съслужение с йерей Димитър.

След сугубата ектения настоятелят възнесе молитва за мир в Украйна.

След отпуста на Божествената литургия бе отслужена панихида за всички починали православни християни.

След края на богослужението архимандрит Филип се обърна към богомолците с кратка проповед:

По време на Великия пост Светата Църква не отслужва Божествена литургия всеки ден, а това значи, че не се извършва ежедневно литургично поменаване на починалите. През делничните дни се отслужват Литургии на Преждеосветените Дарове, които всъщност са вечерня с чин на причастяване с Преждеосветените Дарове. Пълна Божествена литургия през Великия пост се отслужва само в събота и в неделя.

Неделята е денят, посветен на Бога. Той е станал за християните празничен ден, начало на новата седмица. Не е случайно, че в много езици той се нарича Ден Господен (Domenica, Dimanche, Duminică, Domingo).
Съботата – денят на покой – е станала символ на радостния покой в Царството Небесно. На втората, третата и четвъртата съботи от Великия пост Светата Църква е установила особени богослужения за поменаване на починалите – наш християнски дълг и утвърждаване на истината за вечния живот и възкресението от мъртвите. Като се молим за починалите, ние се уповаваме и на тяхната молитва пред Божия Престол.

Следващата седмица на Великия Пост се нарича Кръстопреклонна. В центъра на храма се изнася за поклонение Честния и Животворящ Христов Кръст, като напомняне за кръстните страдания нас ради человек и нашего ради спасенияна Христа Спасителя и като символ на победата над смъртта. Защото без кръстните страдания не би било и Светлото Христово Възкресение.

Поклонението на Честния и Животворящ Кръст ще укрепи нашия дух, ще ни даде сили да продължим Светата Четиридесетница, преполовението на която отбелязваме.