Богородският епископ Антоний, ръководител на Управлението на задграничните учреждения на Московската Патриаршия оглави Божествената литургия в храма-Подворие „Св. Николай“ в София

dsc_5202

В събота, 22 октомври, в деня, когато поменаваме Казанската икона на Божията Майка, Богородският епископ Антоний, ръководител на Управлението на задграничните учреждения на Московската Патриаршия, пребиваващ в България с благословението на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия Патриарх Кирил и по покана на Светейшия Български Патриарх Неофит, оглави Божествената литургия в храма-Подворие „Св. Николай“.

На владика Антоний съслужиха Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Видинска митрополия, главният секретар на Светия Синод архимандрит Герасим Георгиев, настоятелят на Подворието архимандрит Филип и настоятелят на Подворието на Руската православна църква в Бари прот. Андрей Бойцов и духовенството на Подворието.
В Божествената литургия молитвено участва Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. На богослужението присъства Извънредният и Пълномощен Посланик на РФ в България А.А. Макаров със съпругата си.

След сугубата ектения епископ Антоний отправи молитва за мир в Украйна.

Евангелието бе прочетено на български език.

Богослужебните песнопения изпълни хорът на храма-Подворие „Св. Николай“ под диригентството на В.Ченова и Е. Воскресенска.

След отпуста на Божествената литургия бе възгласено многолетствие за Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил и за Българския Патриарх Неофит, за българския и руския народ и за всички присъстващи в храма.

След това с присъствено слово към епископ Антоний се обърна архимандрит Филип.

За спомен от служението в храма-Подворие „Св. Николай“ архимандрит Филип поднесе на епископ Антоний архиерейски посох.
В своето ответно слово владика Антоний благодари на настоятеля за неговите трудове и му пожела Божия помощ в неговото служение.

Владика Антоний също така приветства г-н Макаров, отбелязвайки, че в този ден той за първи път присъства на Божествена литургия в храма-Подворие „Св. Николай“ в качеството си на посланик на Руската Федерация. Епископ Антоний поднесе на г-н посланика осветена просфора.

След края на богослужението в Подворието епископ Антоний взе участие в молебена пред мощите на св. Лука, който оглави Светейшият Български Патриарх Неофит в катедралния храм „Св. Неделя“ (Кириаки).

В същия ден мощите на св. Лука бяха пренесени в пределите на Пловдивска митрополия.

Снимки: Иванка Руснакова и Нина Комарова