Денят на град София

IMG_4155d

На 17 септември, Православната Църква празнува деня на паметта на св. мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София. По традиция на този ден България отбелязва деня на София.

В празничния ден Божествената литургия в храма „Св. София Премъдрост Божия“ оглави Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит в съслужение с Тивериополския епископ Тихон, Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийска митрополия, Маркианополския епископ Константин, настоятеля на Патриаршеското подворие в София архимандрит Филип, представителя на Румънската православна църква в България ставрофорен свещеноиконом Нелуц Опря, протосингела на Софийска митрополия ставрофорен свещеноиконом Ангел Ангелов и духовенство от Софийска митрополия.

След отпуста на Божествената литургия Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит се обърна към молещите се с първосветителско слово, в което каза:

„Днешният ден е празникът на столичния ни град. Този древен храм, в който отслужихме светата Божествена литургия, е свидетел за непреходността на Христовата истина. Храм, който в продължение на петнадесет века мълчаливо се въздига, приютил топлите искрени молитви на хиляди и хиляди християни, изплакали болката си, потърсили закрилата на Господа и изказали радостта и любовта си пред Божието лице. Храм, преживял превратностите на вековете и устоял, за да свидетелствува във времената за Божията сила.

Храмът, дал името на нашия град – София, градът на Премъдростта, градът на Господа.“

След края на богослужението бе отслужен молебен с водосвет в чест на Деня на града, който оглави Браницкият епископ Григорий.

На молебена присъстваха: Светейшият Български Патриарх Неофит, председателят на Народното Събрание на Република България Цецка Цачева, кметът на гр. София Йорданка Фандъкова, министърът на културата Вежди Рашидов, председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, директорът на дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет на Р. България Емил Велинов, представители на български държавни институции, на дипломатическия корпус и жители на гр. София.

Празникът завърши с парад на Националната гвардия.

Снимки: Нина Комарова