Гръцката православна църква не призна автокефалията на ПЦУ

Данилевич

Заместник-председателят на Отдела на външните църковни връзки на Украинската православна църква протойерей Николай Данилиевич на своята страница във Фейсбук коментира решенията на Гръцката православна църква по въпрос на за предоставянето на автокефалия. 
„Синодът на гръцката църква обсъди украинския църковен въпрос и реши да го предаде на обсъждане на Събора на йерарсите на тази Църква. Тоест, казано на простичък език, 12 митрополити, осъзнавайки важността на въпроса, го предават за разглеждане на 80 митрополити, т.е. на всички йерарси на Гръцката църква. При това не е известно ще бъде ли той разгледан на Събора на йерарсите през октомври, тъй като в известието за Събора такава точка не фигурира. За това съобщава агенцията за църковни новини „Ромфея“. 
В официалното съобщение за резултатите от работата на Синода се казва, че Синодът предава този въпрос на личното усмотрение на архиепископ Йероним за разглеждане занапред. 
Освен това, в решението на Синода е записана поредната фраза за това, че Синодът признава правото за предоставяне на автокефалия на Константинополския патриарх. Тази фраза е и станала основна за победната релация на сайта „Церквариум“, който преиначавайки заявява, че сякаш Синодът на Гръцката църква е признал каноничността на предоставената автокефалия на ПЦУ.
Това не е така. Синодът не казва нищо за каноничността или неканоничността на предоставената автокефалия на „ПЦУ“. Той просто се е съгласил с правото на Константинопол да предоставя автокефалия като такава. По-рано за това писа предстоятелят на Албанската църква в едно от двете си известни критични писма до патриарх Вартоломей. Това обаче не означава, че Албанската църква е признала каноничността на „ПЦУ“, както и това, че в украинския случай Константинопол е постъпил правилно. Тези църкви, просто, не говорят за това. Това са различни неща. 
Тоест, налице е смесване на акцентите и съзнателно или несъзнателно манипулиране на информациите от страна на сайта „Церквариум“. 
Въобще, на мен ми се струва, че решението на Синода на Гръцката православна църква е премерено. ПЦУ не е призната. Гърците разбират, че ситуацията е сложна и техните действия могат да усложнят нещата както за тях самите, доколкото в средите на Гръцката православна църква има „за“ и „против“, така и за световното Православие. Нима Гръцката православна църква би могла тогава да стане първа Църква, с която да се започне разделянето на Поместните църкви на две части? А такава отговорност едва ли някому се иска да вземе върху себе си“.