В храма „Света София“ се състоя презентация на книгата на Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил „Тайната на покаянието” на български език

11

Вечерта на същия ден, в старинния храм „Света София” се състоя презентация на книгата на Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия „Тайната на покаянието” на български език. Книгата беше представена от Патриаршеското Подворие за 70-годишния юбилей на Предстоятеля на Руската православна църква.

Преди началото на презентацията с приветствено слово към гостите се обърна настоятелят на храма „Света София” и протосингел на Софийска митрополия свещеноиконом Ангел Ангелов.

В презентацията участваха: ректорът на Санкт-Петербургската духовна академия и семинария Петерховски архиепископ Амвросий, главният секретар на Светия Синод на Българската православна църква архимандрит Герасим (Георгиев), протосингелът на Софийска митрополия свещеноиконом Ангел Ангелов, авторът на превода на проповедите протойерей Йоан Карамихалев, секретарят на Представителството на Руската православна църква в София йеромонах Зотик (Гаевский), Извънредният и пълномощен посланик на Руската Федерация в България А.А. Макаров, ръководителят на представителството на „Россотрудничество” в България П.В.Журавльов, главният диригент на Патриаршеския храм „Св.блгв. княз Александър Невски” доцент Д.Димитров, началникът на Отдела за връзки с обществеността при Светия Синод на Българската православна църква А.Карамихалева, клирици на Софийска митрополия и много гости.

Откривайки презентацията, настоятелят на Патриаршеското Подворие в София архимандрит Филип каза, че книгата, която е издадена по случай 70-годишнината на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил, е скромен дар от храма-Подворие „Св.Николай” към Предстоятеля на Руската православна църква и изрази надежда, че книгата ще има практическо значение за много български свещеници и вярващи, които ще могат да прочетат словото на проповедта на Светейшия Патриарх Кирил на родния си български език.

Авторът на превода протойерей Йоан Карамихалев разказа на присъстващите за съдържанието на представената книга, за принципите, от които се е ръководил при работата над превода, а също за проповедническия дар на Светейшия Патриарх Кирил.

Петерховският архиепископ Амвросий разказа за личността на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил, за неговия проповеднически дар, намиращ отклик в сърцата на многобройното паство, и за връзката на Предстоятеля на нашата църква със Санкт-Петербургската духовна академия и семинария. Владиката също така каза, че Светейшият Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил е най-младият ректор на Санкт-Петербургската духовна академия и неин випускник. Владиката благодари на всички, които се трудиха над изданието и пожела на всички бъдещи читатели на тази книга „да приемат всичко онова, което е така необходимо за всеки християнина, за да промени живота си и да върви след Спасителя”.

Една част от тиража ще бъде подарена на Светия Синод на Българската православна църква, на духовните учебни заведения и на обществените библиотека.

След презентацията се състоя кратък концерт на хора при храма-Подворие „Св.Николай” под диригентството на Василена Ченова-Стефанова.

Свещеноиконом Кирил Попов, автор на музиката към тропара посветен на свт.Серафим, Софийски Чудотворец, подари на Петерховския архиепископ Амвросий авторските партитури на своите произведения.

Снимки: Янина Алексеева