В храма „Св. София“ в гр. Охрид (Македония) се състоя концерт на хора на храма-Подворие “Св. Николай“

DSC_4563

На 8 октомври в старинния храм „Св. София“ в Охрид се състоя концерт на хора на Патриаршеското Подворие на Руската православна църква в София.

Концертът съпровождаше състоялата се в навечерието на 7 октомври презентация в Охрид на многотомното издание «Православная энциклопедия», която се осъществява от Църковно-научния център.

«Православная энциклопедия» под ръководството на Московския и на цяла Русия Патриарх Кирил.

Концертът бе изнесен от смесения хор на Подворието под ръководството на диригента Василена Ченова-Стефанова. Програмата на концерта включваше български и руски православни църковни песнопения, сред тях и от такива известни композитори като С. Рахманинов, П. Чесноков, а също и от митрополит Иларион (Алфеев).

Концертът завърши с изпълнение на химна, посветен на преподобни Сергий Радонежки, ознаменувайки честването от Руската православна църква на 8 октомври деня на неговата памет. Химнът е написан през 2013 г. в чест на 700-годишнината от рождението на игумена на Руската земя от протойерей Кирил Попов – свещеник от Българската православна църква и випусник на Московската духовна академия.

Сред присъстващите бяха посланикът на Руската Федерация в Македония О.Н. Щербак, посланикът на Босна и Херцеговина в Македония, представители на църковните, научните и културни общества в Македония.

Среди присутствующих были посол Российской Федерации в Македонии О.Н. Щербак, посол Боснии и Герцеговины в Македонии, представители церковных, научных и культурных обществ Македонии.