В храма посветен на иконата на Пресвета Богородица «Всех скорбящих Радост» на Ординка бе исполнено «Всенощното бдение» на Рахманинов

ECR_7243

На 21 март 2015 г. председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия Волоколамският митрополит Иларион отслужи Всенощното бдение в храма „Всех скорбящих радост“, които се намира на Болшая Ординка в Москва.

На архипастиря съслужиха секретярят на Отдела за поклоничество при Светия Синод на Еладската православна църква архимандрит Спиридон (Катрамадос), настоятелят на Казанския храм в Узкое архимандрит Пьотр (Поляков), представителят на Московския и на цяла Русия Патриарх при Светейшия Български Патриарх архимандрит Филип (Василцев) и храмовото свещенство.

Академичният голям хор „Майстори на хоровото пеене“ под ръководството на художествения ръководител Лев Конторович изпълни на богослужението произведението на С.В. Рахманинов „Всенощно бдение“. На бдението също така пя и Московският синодален хор под диригенството на заслужения артист на Русия А.А. Пузаков.

След края на богослужението митрополит Иларион се обърна към вярващите с архипастирско слово:

„Всички вас, скъпи отци, братя и сестри, поздравявам в тази съботна вечер на четвъртата седмица от Великия пост, когато ние празнуваме паметта на преподобни Йоан Лествичник. Днес в нашия храм, съгласно установената  традиция, беше изпълнено „Всенощно бдение” от Сергей Василевич Рахманинов. Точно преди сто години, през 1915 г., през великопостните мартенски дни се е състояло първото изпълнение на това произведение.

Рахманинов го е написал в трудните за нашата страна години на Първата световна война. В това произведение е отразено всичко онова, с което е живял благочестивият руски народ. В течение на много векове нашият народ е съзиждал съкровищата на духовната култура, които са се изразили в църковното изкуство: църковното пеене, иконите, камбанения звън. В своето творчество – в симфоничните произведения, в клавирните концерти – Рахманинов с особена сила е отразил стихията на камбанения звън. И днес ние чуваме благозвучието  на камбаните в неговата хорова музика.

Рахманинов се е отличавал с особена духовна чувствителност и вероятно, както никой друг от светските композитори, дълбоко е проникнал в стихията на руската църковна музика. Той е изучавал древните „знáменни” песнопения и ги използвал в своята композиция. „Всенощно бдение” на Рахманинов е сложна творба и затова много рядко звучи в храма. Междувременно, както днес я чухме, тази музика е създадена за възхвала на Бога, и гласовете на хора, които днес звучаха, напълно естествено се чуваха в храмовото пространство.

В нашето отечество, в продължение на много десетилетия това съчинение беше не само забравено, а беше забранено, както и цялата духовна музика на нашите велики композитори, която в най-добрия случай е звучала в храмовете, но практически  никога не е била изпълнявана в концертните зали. В онези трудни години хорът под диригентството на Николай Матвеев ежегодно изпълнявал в този храм „Всенощното бдение” и „Литургията” на Рахманинов и „Литургията” на Чайковски. Това събитие никъде не е било отразявано, не е афиширано, въпреки това  за него знаели всички, които са искали да чуят това съчинение, което не е било изпълнявано на  светска сцена.

Сега времената са други. Днес духовната музика на Рахманинов звучи в концертните зали, където се е състояла премиерата на неговото „Всенощно бдение”. Но ние се радваме на възможността тази музика да се върне в храма, тъй като, въпреки нейната сложност, тя е била предназначена за храма.

Бих искал да благодаря на Държавния академичен хор „Майстори на хоровото пеене” начело с диригента Лев Конторович, който изпълни това забележително произведение. Благодаря на солиста Дмитрий Корчак, който изпълни партията на тенора. Също бих искал да благодаря на нашия Московски синодален хор, който в течение на много години изпълнява това съчинение и съчетава ежедневното служение в храма с изпълнение на духовна музика на своите концерти.

На всички вас благодаря за участието в богослужението. Нека Господ да благослови нашите усилия”.

Служба за комуникация ОВЦС