В столицата на България се проведе заседание относно канонизацията на архиепископ Серафим (Соболев)

DSC_9910

На 3 и 4 декември 2015 година в София се проведе заседание на комисията на Руската и Българската православни църкви по въпроса за канонизацията на Богучарския архиепископ Серафим (Соболев) (1881-1950), йерарх на Руската православна църква, който дълги години чак до своята кончина е живял в България и е широко почитан от българските православни вярващи.

Комисията беше съставена в съответствие с решенията на Светия синод на Руската православна църква от 22 октомври 2015 г. и на Светия синод на Българската православна църква от 25 септември 2015 г.

От страна на Руската православна църква в нейната работа взеха участие: председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия – Волоколамският митрополит Иларион, председателят на Синодалната комисия по канонизация на светии –Троицкият епископ Панкратий, настоятелят на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Филип (Василцев), ректорът на Православния Свето-Тихоновски хуманитарен университет (ПСТГУ) протойерей Владимир Воробьов, секретарят на ОВЦС по междуправославните отношения протойерей Игор Якимчук, доцент ПСТГУ А.А.Кострюков.

Българската православна църква беше представлявана в комисията от: Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, Знеполския епископ Арсений, викарий на Пловдивската митрополия, протойерей Теодор Стойчев, професора от Богословския факултет на Софийския университет П.Павлов, доцента от Богословския факултет на Шуменския университет С.Стефанов, доцента от Великотърновския университет М.Стоядинов.

Преди да започне работата на комисията, беше извършена заупокойна лития на гроба на архиепископ Серафим в криптата на храма „Св.Николай” – Подворие на Руската православна църква в София. Българският Патриарх Неофит прие членовете на съвместната комисия.

На заседанието бяха изслушани доклади за жизнения път на архиепископ Серафим, за неговата църковна дейност, богословски трудове и за народната почит към йерарха в Българи и в Русия, а също за историята по изучаване възможностите на неговата канонизация в Руската православна църква и за резултатите от това изследване.

Заседанието приключи с подписване от съпредседателите на комисията – Волоколамския митрополит Иларион и Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, заключителен документ, който ще бъде представен за разглеждане от Светия Синод на Руската и на Българската православни църкви.

След завършване на заключителното заседание, което се състоя на 4 декември в заседателната зала на Светия Синод на Българската православна църква, Волоколамският митрополит Иларион и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отговориха на въпроси на български и руски журналисти.

Вечерта на същия ден митрополит Иларион беше поканен на концерт от духовна музика, посветен на отбелязаните през тази година три знаменателни годишнини в живота на Светейшия Български Патриарх Неофит: 70-годишнината от неговото раждане, 40-годишнина от неговото монашеско постригване и 30-годишнината от архиерейската хиротония. В чест на тези събития от хора и оркестъра на Софийската опера под ръководството на диригента Велизар Генчев беше изпълнена „Рождественска оратория” – автор митрополит Иларион, за солисти, хор и оркестър.

На концерта присъстваха Светейшият Патриарх Неофит, членове на Светия Синод на Българската православна църква, а също така главата на Българския царски дом Симеон Сакскобургготски. В словото си преди да започне концерта митрополит Иларион топло поздрави Предстоятеля на Българската православна църква с отбелязването на датите от името на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил и му пожела Божията помощ във високото патриаршеско служение.