В столицата на България започнаха тържества по случай прославата на Богучарския светител Серафим

DSC_1406

На 25 февруари 2016 година с благословението на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил и по покана на Светейшия Български Патриарх Неофит делегация на Руската православна църква начело с председателя на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия Волоколамския митрополит Иларион пристигна в София за тържествата по случай прославата и първия ден от паметта на Богучарския светител Серафим.

В състава на делегацията бяха наместникът на Московския Свети-Данилов ставропигиален мъжки манастир архимандрит Алексий (Поликарпов), наместникът на Московския Високо-Петровски ставропигиален мъжки манастир архимандрит Пьотр (Еремеев), ректорът на Православния Тихоновски хуманитарен университет протойерей Владимир Воробьов, професорът от Московската духовна академия протойерей Владислав Ципин, секретарят на ОВЦС по междуправославните отношения протойерей Игор Якимчук, протодякон Константин Барган, архидякон Генадий(Орлов), доцентът от ПСТГУ А.А.Кострюков и референтът А.А.Ершов.

На летището делегацията бе посрещната от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, главния секретар на Светия Синод на Българската православна църква архимандрит Герасим (Георгиев) и настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Филип (Василцев). Членовете на делегацията посетиха посолството на Руската Федерация в София, където бяха радушно приети от Извънредния и Пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България Ю.Н.Исаков.

Вечерта в храма „Св.Николай Чудотворец” в София Светейшият Български патриарх Неофит оглави последната панихида пред гроба на светител Серафим, Богучарски архиепископ. По време на богослужението се молиха членовете на делегацията на Руската православна църква, архиереи и клирици от Българската православна църква, представителят на Православната църква на Чешките земи и Словакия при Московския и на цяла Русия патриарх архимандрит Серафим (Шемятовски), присъства и кметът на гр. София Й.Фандъкова, посланикът на Русия в България Ю.Н.Исаков, старшият съветник на посолството на Руската федерация в България В.Г. Казанчев, вторият секретар на посолството на Руската федерация в България Е.А. Приходко, генералният директор на Московския културно-делови център „Дом на Москва” в София Б.А.Громов, председателят на обществения Форум „България-Русия” С.С.Шаренкова, ръководителят на Руския културно-информационен център в София С.А.Смитюшенко.

Тържествата продължиха с литийно шествие с иконата на Богучарския светител Серафим от храма „Св.Николай Чудотворец”- Подворие на Руската православна църква, до Патриаршеския катедрален храм „Св.Александър Невски”. В литийното шествие взеха участие: Волоколамският митрополит Иларион с членовете на делегацията на Руската православна църква, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, архимандрит Серафим (Шемятовски), духовенство от Софийските храмове, възпитаници на духовните училища, отряд от Националната гвардия на Република България, президентският оркестър, представители на казачеството, множество вярващи хора.

Когато шествието приближи храма „Св.Александър Невски”, то беше посрещнато с фойерверки. Пред входа в храма литийното шествие бе посрещнато от Председателят и членове на Светия Синод на Българската православна църква. Волоколамският митрополит Иларион предаде на Светейшия Български патриарх Неофит иконата на светител Серафим, пренесена от участниците в шествието.

С посрещане на иконата на новопрославения светител в храма „Св.Александър Невски” започна Всенощното бдение, което оглави Варненският и Великопреславски митрополит Иоан. Светейшият Български патриарх Неофит и членовете на делегацията на Руската православна църква се молиха по време на богослужението в олтара на катедралния събор.

След „Ныне отпущаеши” за последен път беше възнесена „Вечная память” на Богучарския светител Серафим.