Волоколамският митрополит Иларион се срещна с Българския Патриарх Неофит

DSC_9870

На 4 декември 2015 година с благословението на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил, председателят на Отдела за външни църковни връзки – Волоколамският митрополит Иларион пристигна в София, за да участва в заседанията на съвместната комисия на Руската и Българската православни църкви по въпроса за канонизацията на Богучарския архиепископ Серафим (Соболев).

В Синодалната палата се проведе среща на Волоколамския митрополит Иларион с Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит. В срещата взеха участие Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, главният секретар на Светия Синод на Българската православна църква архимандрит Герасим (Георгиев) и протойерей Игор Якимчук. В топла приятелска беседа бяха обсъдени въпросите на двустранните отношения между Руската и Българската църкви, а също така и теми от общоправославен характер. За спомен от срещата Негово Светейшество Патриарх Неофит подари на митрополит Иларион панагия с лика на преподобни Иван Рилски. От своя страна, председателят на ОВЦС поднесе на Предстоятеля на Българската православна църква албум с фотографии на дореволюционна Русия, направени от фотохудожника С.М. Прокудни-Горски (1863-1944).
Във визитата си председателят на ОВЦС е съпровождан от секретаря на ОВЦС по междуправославните отношения протойерей Игор Якимчук и референта на председателя на ОВЦС А.А. Ершов.