В София започнаха дните посветени на св. равноап. княз Владимир

DSC_4647

На 10 октомври 2015 г. с благословението на Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил и на Светейшия Български Патриарх Неофит в Руския културно-информационен център в София се състоя конференция „Княз Владимир – 1000 години от блажената му кончина“, в рамките на дните посветени на паметта на св. равноап. велик княз Владимир.

Конференцията бе организирана от Подворието на Московския и на цяла Русия Патриарх в София. В конференцията взеха участие Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, Видинският митрополит Дометиан, Ловчанският митрополит Гавриил, Западно- и Средноевпопейският митрополит Антоний, Тивериополският епископ Тихон, главният секретар на Светия Синод на БПЦ архимандрит Герасим (Георгиев), А. Карамихалева – оглавяваща службата „Връзки с обществеността“ съм Светия Синод на БПЦ, секретарят на ОВЦС по междуправославните отношения протойерей Игор Якимчук, заместник-председателят на ОВЦС на Украинската православна църква протойерей Николай Данилевич, помощник ръководителя на Управлението на Московската Патриаршия по задграничните учреждения йерей Андрей Шумкин, извънредният и пълномощен посланик на Р. Беларус в Р. България В.А. Воронкович, вторият секретар на посолството на Руската Федерация в България Е.А. Приходко, генералният директор на Московския културно-делови център „Дом на Москва“ в София Б.А. Громов, почетният председател на Атонското Балканско Сдружение А.В. Кристов, председателят на обществения Форум „България – Русия“ С.С. Шаренкова, почетният председател на обществото на Руското дворянско събрание в България Б.Е. Комаров, представители на обществени, богословски и научни кръгове.

По повод паметната дата Патриаршеското Подворие издаде юбилеен медал по случай 1000-годишнината от успението на св. равноапастален княз Владимир. Преди началото на конференцията архимандрит Филип връчи на Светейшия Български Патриарх Неофит паметният медал, който е повторение на историческата награда, учредена от Юбилейния Владимирски комитет на честванията на 950-годишнината от покръстването на Русия под председателството на блаженопочиналия архиепископ Серафим (Соболев).
Приветствие от името на Светия Синод на Българската православна църква огласи видинският митрополит Дометиан.
В приветствието на Блаженейшия Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, което огласи протойерей Николай Данилевич имаше прошение „нека православните народи да поддържат още по-тесни връзки един с друг, да споделят радостите и да съпреживяват скърбите. В тази връзка бих искал да благодаря на Вас, Ваше Светейшество, скъпи отци, братя и сестри, за вашите молитви за Богом хранимата и многострадална моя Родина – Украйна. Моля ви и занапред да не ни изоставяте във вашите молитви, защото според словото на апостол Иаков, „голяма сила има усърдната молитва на праведника.“(Иак.5:16)
Също така Негово Блаженство в словото си отбеляза ролята на Подворието на Руската Православна Църква в София, което е съединяващо звено между нашите Църкви и народи. Блаженейшият Владика награди настоятеля на Подворието с юбилеен кръст.

Протойерей Игор Якимчук огласи приветсвие от председателя на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия Волоколамския митрополит Иларион. В приветствието на председателя на ОВЦС се подчертава, че паметта за 1000-годишнината от преставянето на Покръстителя на Русия по съвършено различен начин обединява чедата на Руската и на Българската Православни Църкви, както ги обединява тяхната обща духовна традиция, започнала в просветителските трудове на светите Кирил и Методий и техните ученици и дошла в Русия чрез българските мисионери, откликнали на призива на светия княз Владимир.
Приветствие от Извънредния и Пълномощен Посланик на Руската Федерация в България Ю.Н. Исаков прочете г-жа Е.А. Приходко.В хода на конференцията бяха чути докладите на протойерей Владислав Ципин, професор от Московската духовна академия, на протойерей Николай Данилевич, на протойерей Кирил Попов, клирик на Българската православна църква, на ръководителя на Църковно-научния център «Православная энциклопедия» С.Л. Кравец, на преподавателя от Великотърновския университет проф. д-р на историческите науки П.Павлов, на проф. д-р на фил. Науки Н. Дончева-Панайотова, на докторанта на Богословския ф-т на Софийския университет Л. Бурмова.

Също така настоятелят на Подворието представи на присъстващите сборник с материалите от конференцията „България-Русия: образи на духовното единство“, която беше посветена на 100-годишнината от освещаването на руския храм „Св. Николай Мирликийски“ – Подворие на Московския и на цяла Русия Патриарх при Българския Патриаршески престол. Конференцията се състоя на 29 ноември 2014 г. в РКИЦ в София.
Същата вечер всенощното бдение в храма-Подворие „Св. Николай“ оглави Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение с архимандрит Филип, представителя на Румънската Православна Църква ставр. свещ.ик. Нелуц Опря, прот. Владислав Ципин, прот. Игор Якимчук, йерей Андрей Шумкин и духовенството на Подворието.
След края на всенощното бдение митрополит Гавриил освети помещенията на криптата на храма след извършената в тях реставрация.