В Поморие се откри XII Международен хоров фестивал за православна музика

IMG_1184

В сряда, 10 юни, в гр. Поморие с благословението на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий се откри XII Международен фестивал за православна музика в чест на иконата на Божията Майка „Достойно есть“.

За първи път в него участва хорът на Патриаршеското Подворие под диригентството на Василена Ченова-Стефанова.

С празнично литийно шествие участниците преминаха през центъра на града и пред храма „Рождество на Пресвета Богородица“ изпълниха песнопенията „Достойно есть“, „Возбранное Воеводе“, „Спаси, Господи, люди Твоя“ и храмовия тропар. След това бе отслужен молебен.
Пред зданието на Дома на културата в присъствието на митрополит Йоаникий и кмета на града г-н Иван Алексиев премина официалното откриване на фестивала с изпяването на молитвата „Достойно есть“ и многолетствие, които изпълниха съвместно хорът на Руската църква „Св. Николай Чудотворец“ в София и хорът на Врачанска митрополия под диригентството на Траянополския епископ Киприан. След това участниците във фестивала се поклонаха през чудотворната икона на Божията Майка „Достойно есть“.
В същия ден на хора към Подворието на Московския и на цяла Русия Патриарх в София бе оказана честта да открие концертната програма на фестивала с изпълнение на произведения от Добри Христов, митрополит Иларион (Алфеев), протойерей Кирил Попов, Павел Чесноков и други църковни композитори.

Вторият фестивален ден започна с празнична Литургия в храма „Рождество на Пресвета Богородица“, която оглави Сливенският митрополит Йоаникий в съслужение с духовенство от Сливенска митрополия и гости от Гърция в свещен сан. По време на богослужението пя хорът на Руската църква в София и хор от гр. Лариса (Гърция).

В чест на 140-годишнината от рождението на Добри Христов Патриаршеското Подворие изпълни няколко произведения от известния църковен композитор.

След Божествената литургия се състоя среща на диригентите и хористите – участници във фестивала. Всеки диригент накратко представи своя хор, след което се проведе дискусия на тема: „Патриархът на българската музика Добри Христов и неговото църковно творчество“, която проведе доцент Димитър Димитров – многогодишен диригент на хора на храм-паметник „Св. Александър Невски“.