В Македония се състоя презентация на «Православная энциклопедия»

DSC_3462

На 7 октомври, с благословението на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия Патриарх Кирил настоятелят на Патриаршеското Подворие в София архимандрит Филип взе участие в презентацията на „Православная энциклопедия“ в Македония.

Презентацията бе организирана от Църковно-научния център «Православная энциклопедия» и Скопския университет „Св. св. Кирил и Методий“ с участието на Министерството на външните работи на Руската федерация, посолството на Руската федерация в Скопие. Събитието се проведе в Конгресния център на Скопския университ в Охрид.


«Православная энциклопедия» на презентацията бе представена от пълномощния представител на Президента на Русия по международно културно сътрудничество М.Е. Швидкой и ръководителя на Църковно-научния център «Православная энциклопедия» С.Л. Кравец. В презентацията взе участие и посланикът на Руската федерация в Скопие О.Н. Щербак, представители на дипломатическия корпус в Македония, сътрудници на Скопския университет, представители на църковните, научните и културните кръгове в Македония.

Водещ на презентацията бе деканът на Богословския факултет на Скопския университет протопрезвитер доктор Ацо Гиревски.
В своето приветствено слово ректорът на Скопския университет д-р Велимир Стойковски подчерта важността от сътрудничеството между различните институции и научни съобщества в славянските страни.

Сергей Леонидович Кравец разказа за историята на Църковно-научния център «Православная энциклопедия» и изрази увереност, че съвместната работа на специалистите от различни страни върху статиите за енциклопедията и обсъждането от тях на спорните моменти ще спомогне за създаването на обективни и информативни статии по македонската тематика.

По време на презентацията бе взето решение за създаването на представителство на „Православная энциклопедия“ в Македония, което се съгласи да оглави ректорът на Скопския университет д-р Велимир Стойковски.
Мероприятието завърши с изпълнение на хора на Патриаршеското Подворие в София.
/Виж пълния текст на руски език/