В навечерието на деня, когато Църквата почита Покръстителя на Древната Рус, Предстоятелят на Украинската православна църква оглави молебен и литийно шествие в столицата на Украйна

MG_3021

На 27 юли 2015 г., в навечерието на деня, когато се почита паметта на светия равноапостолен княз Владимир, 1000-годишнината от блажената кончина на когото се отбелязва тази година Предстоятелят на Украинската православна църква Негово Блаженство Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий оглави празничния молебен пред паметника на Покръстителя на Древната Рус на Владимирския хълм в град Киев.

На тържествата в украинската столица бяха донесени мощи на светия равноапостолен княз и осем чудотворни икони на Божията Майка: «Зимненската», «Почаевската», «Ахтирската», «Касперовската», «Песчанската», «Светогорската», «Призри на смирение» и «Троеручица-Бердянска».

Заедно с Блаженейшия митрополит Онуфрий на богослужението се молиха представителите на Българската православна църква и на Православната църква на Чешките земи и Словакия, епископатът и духовенството на всички епархии на Украинската правословна църква, а също така 20 хиляди вярващи от цяла Украйна.

Приветствайки украинското паство Блаженейшият владика отбеляза, че Покръстителят на Древна Рус „положи началото на нова страница в историята на нашия народ“. „Нека по молитвите на светия велик княз Владимир Господ да съхрани нашата Украинска земя, нашия народ“, – каза Предстоятелят на Украинската православна църква.

След молебена митрополит Онуфрий заедно с епископството и духовенството оглави многохилядно литийно шествие със светините до Успенската Киево-Печорска лавра. Вярващите минаха по централните улици на Киев. Пред паметния кръст на ул. „Грушевски“ Блаженейшият владика, духовенството и миряните отправиха молитва за упокоение душите на всички загинали тук по време на трагичните събития от февруари 2014 г.

Вечерта на площада пред Успенския събор на Лаврата Предстоятелят на Украинската православна църква отслужи всенощно бдение. На Негово Блаженство съслужиха представителите на Поместните православни църкви: Ловчанският митрополит Гавриил (Българска православна църква), Бероунският архиепископ Йоаким (Православна църква на Чешките земи и Словакия), Клужкият митрополит Андрей (Румънска православна църква), Люблинският и Холмски архиепископ Авел (Полска православна църква); епископатът и духовенството от всички епархии на Украинската православна църква. В богослужението молитвено участваха хилядите вярващи от различни региони на страната, дошли в Киев за юбилейните тържества.

Съобщение на официалния сайт на УПЦ.