Прием по случай 70-годишнината на Светейшия Патриарх Кирил в храма „Христос Спасител”

3

На 22 ноември 2016 г. в залата за църковни събори на катедралния  храм „Христос Спасител” се състоя тържествен концерт в чест на 70-годишнината на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил.

Преди началото на концерта места на първия ред заеха: Негово Светейшество Московският и на цяла Русия Патриарх Кирил, президентът на Руската федерация В.В. Путин, президентът на  Република Беларус А.Г. Лукашенко; председателят на  Правителството на Руската федерация Д.А. Медведев със съпругата си С.В. Медведева; председателят на Съвета на Федерацията на  Федералното събрание на Руската федерация В.И. Матвиенко; Блаженнейший Патриарх Александрийски и на цяла Африка Теодор ΙΙ; Светейшият и Блаженнейший Католикос-Патриарх на цяла Грузия Илия ΙΙ; СветейшиятСръбски Патриарх, архиепископ Печки и митрополит Белградско- Карловацки Ириней; Блаженнейшият архиепископ Тирански и на цяла Албания, митрополит Тирано-Дуррес-Елбасански Анастасий; Блаженнейшият митрополит  на Чешките земи и Словакия Ростислав; Блаженнейшият архиепископ Вашингтонски, митрополит на цяла Америка и Канада Тихон; Светейшият Върховен патриарх и католикос на всички арменци Гарегин II; кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за съдействие на християнското единство; шейх-ул-ислам Аллахшукюр Паша-заде, председател на Управлението на мюсюлманите на Кавказ; членове на  Светия Синод на Руската православна църква.

В залата присъстваха  членове на делегациите на Поместните православни църкви, йерарси и свещенослужители на Руската православна църква, представители на традиционните религии в Русия и инославни изповедания, дипломати, ръководители на държавни структури, обществени и благотворителни  организации, дейци на науката и културата.

В началото на вечерта народният артист на Русия, председател на Съюза на кинематографистите на Русия Н.С. Михалков се обърна от сцената към присъстващите и представи програмата на вечерта:

Уважаеми Владимир Владимирович! Ваше Светейшество! Уважаеми Дмитрий Анатолевич! Уважаеми Александър Григоревич! Уважаемая Валентина Ивановна! Днес имаме един прекрасен ден. Днес ние сме тук и милиони телевизионни зрители чувстваме и поздравяваме с прекрасния 70-годишен юбилей нашия Светейший Патриарх  Московски и на цяла Русия Кирил. Ние се опитахме в сбита форма да разкажем за най-важните съдбоносни моменти от живота на нашия Патриарх. И ние много искаме да вярваме в това, че хората тук в залата, и пред телевизорите в цялата страна, и въобще православните християни в света, още един път ще могат да усетят и да почувстват  мощта, силата, ума, упоритостта и верността на служенето на скъпия за нас човек – Патриарх Кирил.

На екрана беше представена хроника на Поместния събор през 2009 г., на който Смоленският митрополит Кирил беше избран за Патриарх Московски и на цяла Русия.

Московският Синодален хор под диригентството на А.А. Пузаков изпълни „Хвалите имя Господне” от С.В. Рахманинов.

Пред участниците на тържествата говори президентът на Русия В.В. Путин. Обръщайки се към Предстоятеля на Руската православна църква, държавният глава отбеляза: „За милионите хора в цял свят Вие олицетворявате  високия авторитет на Руската православна Църква, вие сте преданият продължител на нейните традиции, на забележителните деяния на  нейните сподвижници, които имат огромен принос в утвърждаване на християнските ценности, и са изиграли  огромна роля във формирането и развитието на Руската държава”.

„Руската православна църква – това е велик проповедник на любовта към Отечеството,  тя е негова мощна нравствена защитничка, тя винаги е отстоявала принципите на доброто, на истината, на преданността към нашата страна – добави В.В. Путин. Руската православна църква заедно с нашите традиционни конфесии са главната опора на нашия народ и на нашата  държавност. Това е особено важно днес,  когато световната общност се сблъсква с нови сложни предизвикателства и като никога  се нуждае от  взаимно разбиране и съгласие, утвърждаване на доверие между страните и народите”.

Президентът на Русия връчи на Светейшия Патриарх Кирил орден „За заслуги към Отечеството” І степен.

Предстоятелят на Руската църква бе поздравен и от Президента на Република Беларус А.Г.Лукашенко, който каза: „Ваше Светейшество! В Беларусия – и Вие това много добре знаете – Вие се ползвате  със заслужен авторитет и аз ще кажа, с народна любов. Вас Ви знае всеки човек: и християнин, и мюсюлманин, както и представителите на други конфесии. Това е плод на  Вашия труд и доброто отношение към нашата страна като Предстоятел на Руската православна църква. Аз съм признателен на Ваше Светейшество за вниманието, което Вие проявявате към белоруския народ. Всяка Ваша визита на белоруска земя се превръща в значимо събитие. Навсякъде, където сте извършвали богослужения: в легендарния Полоцк,  героичния Брест, древния Витебск или в столицата Минск – навсякъде Вас Ви приемат като свой най-добър пастир и мъжествен наставник. Под Вашето първосветителско ръководство Православната църква съдейства за укрепване на  духовното единство на славянските народи на Белорусия и Русия, основана на такива християнски ценности, като миролюбие, взаимопомощ, хуманизъм и справедливост”.

Със слово към участниците се обърна Светейшият Патриарх Кирил. Предстоятелят на Руската църква сърдечно благодари на изказалите се за добрите думи и сподели  своите мисли за задачите на църковното служене.

 

„Нека Господ благослови нашето Отечество, цялата историческа Рус, Патриарх на която съм аз, всички братски славянски народи, които сега живеят в независими държави, но се захранват от един общ исторически  източник, осветен във водите на днепровския купел. Много се надявам, че нашето движение напред ще бъде мирно, спокойно и благополучно. Господ всички нас да ни пази! – каза накрая Предстоятелят.

Московският Синодален хор изпълни „Многая лета” на С.С. Прокопиев.

В концертната програма, освен музикални номера, бяха включени видеоматериали, посветени на биографията на Светейшия Патриарх Кирил: „Трагичната съдба на Руската църква през ХХ век”, „Съдбоносна среща с митрополит Никодим”, „Духовна академия”, „Немилост, Смоленск, дейност по поддържане на Църквата”, „Възвръщане, дейност на поста председател на ОВЦС МП”, „Източници”, „Какво значи да бъдеш Патриарх на Руската православна  църква”.

В концерта участваха: Симфоничният оркестър с диригент Юрий Башмет, Московският синодален хор с диригент А.А. Пузаков, Кубанският казашки хор, заслуженият артист на  Русия Евгений Дятлов, Инна Чурикова, Олга Бородина, детският ансамбъл „Домисолка” и други артисти.

Концертът беше  излъчен по телевизионния канал „Култура”.

                   Прес-служба  на Московския и на цяла Русия Патриарх