В ДЕНЯ НА ПАМЕТТА НА СВЕТИТЕ МИХАИЛ И ФЬОДОР ЧЕРНИГОВСКИ МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН ОТСЛУЖИ БОЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЯ В ХРАМА “ОТСИЧАНЕ ГЛАВАТА НА СВ. ЙОАН ПРЕДТЕЧА“

ecr_2643

На 3 октомври 2016 г., в деня на паметта на светите мъченици, изповедници и чудотворци – Черниговския княз Михаил и неговия болярин Фьодор, председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия и ректор на Общоцърковната аспирантура и докторантура на името на светите Кирил и Методий, Волоколамският митрополит Иларион отслужи Божествена литургия в московския храм „Отсичане главата на св. Йоан Предтеча“, „който е под Бор“.

Преди началото на Литургията митрополит Иларион освети в храма десния престол в чест на св. Николай Чудотворец.
На Божествената литургия на архипастиря съслужиха: представителят на Московския и на цяла Русия Патриарх при Българския Патриарх архимандрит Филип Василцев, ректорът на Минската духовна академия архимандрит Сергий Акимов, заместник-ректорът по учебната работа на Общоцърковната аспирантура и докторантура йеромонах Йоан Копейкин, секретарят на ОВЦС по междурелигиозните отношения, заместник-завеждащ катедрата за външни църковни връзки на ОЦАД, секретар на ОЦАД свещеник Димитрий Сафонов, сътрудници и учащи се в ОЦАД в свещенически сан.
След сугубата ектения митрополит Иларион отправи молитва за мир в Украйна.
След богослужението владиката се обърна към вярващите с проповед, припомняйки житието на св. княз Михаил и неговия болярин Фьодор. /Виж пълния текст на руски език/

„Всеки път, извършвайки в този храм Божествена литургия, ние възпоменаваме св. Пророк Предтеча и Кръстител Господен Йоан. Но ние също така си спомняме и за благоверния княз Михаил и болярина му Фьодор, които, както и св. Йоан Кръстител, били обезглавени. Всеки от тях е страстотерпец и всеки от тях е засвидетелствал своята вярност към Бога, не престъпвайки съвестта, не извършвайки предателство към вярата. Първият – св. Йоан Предтеча, още преди това, когато на Голгота се въздигна нашият Господ Иисус Христос. И както тук на земята той подготви пътя Господен, така и слизайки в ада след мъченическата си кончина, той продължи да проповядва, за да подготви всички за идването на Спасителя.
След 12 века благоверният княз Михаил заедно със своя болярин Фьодор, също така пострадали заради верността си към Христос, ние ги прославяме като наши небесни покровители, молитвеници и застъпници. Техните честни мощи се покоят в Архангелския събор на Московския Кремъл, но тук, на мястото, където са били посрещнати мощите на светите страстотерпци и където от тогава съществува храм в тяхна чест, те се почитат и ние сугубо им се молим.“

Митрополит Иларион също така отбеляза, че с благословението на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил вече седма година в Черниговското Патриаршеско подворие се помещава Общоцърковната аспирантура и докторантура на името на светите равноапостолни Кирил и Методий – висше учебно заведение на Руската православна църква, в което студентите се обучават по различни програми: магистърска, кандидатска и докторска. Тук също така се провеждат научни конференции и семинари. От 30 септември до 3 октомври 2016 г. в ОЦАД се провежда семинар за преподаватели по Нов Завет в духовните учебни заведения на Руската православна църква.
Обръщайки се към участниците в семинара, а също така и към студентите в Общоцърковната аспирантура, присъстващи в храма, митрополит Иларион каза:

„Аз бих искал да пожелая Господ да ни укрепва в нашите трудове, а и молитвите на светите мъченици Михаил и Фьодор да ни съпътстват в жизнения път. Днес ние осветихме престола на десния олтар на този храм, и в него бе вложена частица от мощите на светител Владимир, Киевски митрополит, който е бил изтезаван от болшевишката власт през 1918 г. Той е един от първите мъченици, пострадали в епохата на гонения на Църквата Христова, продължили 70 години.
Свещеномъченик Владимир в нещо напомня на светия благоверен княз Михаил. Както благоверният княз сменил няколко княжески престола, така и свещеномъченик Владимир сменил няколко катедри: той е бил и митрополит Санкт-Петербургски, и Московски митрополит, и Киевски митрополит. Но Господ му отсъдил да бъде един от първите, които приел мъченическия венец, и отсега частица от неговите свети мощи ще остане в нашия свят храм. Така се свързват времената и епохите, така са свързани съдбите на хората, и ние виждаме мъченическия подвиг, преминаващ от едно поколение християни към друго. Ние вярваме, че по молитвите на светите мъченици благодатта в Църквата Христова не оскъдява и Господ ще ни дава сили да свидетелстваме за Христос в нашето непросто време.
Нека Господ да съхрани всички нас на многая и благая лета. Нека Господ да запази Черниговското Патриаршеско подворие, а също и всички храмове на Руската православна църква до свършека на века. Нека никога да не се връщат при нас времената на гонения и покровът на Пресвета Богородица да бъде над всички нас. Амин.“

Служба за комуникация на ОВЦС