РАДОСТНА НОВИНА: Св. Синод на РПЦ предлага на Архиерейския събор на РПЦ да бъде канонизиран архиеп. Серафим Соболев

Владыка

Дългогодишните въжделени очаквания на православните българи и на всички, които почитат архиепископ Серафим Соболев като свят Божи угодник, ревнител за Православието и верен помощник на човеците, са на път да бъдат удовлетворени.

Със свое решение от 24 декември 2015 г. Св. Синод на Руската православна църква постанови въпросът за канонизацията на приснопаметния Богучарски архиеп. Серафим (Соболев) да бъде внесен за разглеждане от Архиерейския събор на РПЦ на заседанята му, които ще се проведат на 2 и 3 февруари 2016 г.

Положителното решение на Архиерейския събор на РПЦ ще бъде финалната стъпка за канонизирането на владика Серафим, за което до този момент се потрудиха множество духовници, православни богослови и историци, църковнослужители и миряни от Руската православна църква и от Българската православна църква. Самият Български патриарх Неофит многократно е заявявал позицията си и тази на Св. Синод на БПЦ-БП в полза на канонизацията.

На 3 и 4 декември т.г. в София заседава съвместната комисия на РПЦ и БПЦ по канонизацията на архиеп. Серафим. От страна на БПЦ комисията се съпредседателства от Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. За нейната работа и решение в полза на канонизацията другият съпредседател на комисията Волоколамски митрополит Иларион Алфеев изнесе доклад пред Св. Синод на РПЦ на заседанието му от 24 декември т.г. Руският Св. Синод воглаве с Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил е взел положителното си решение след като е изслушал доклада на митрополит Иларион.

Предстоятелят на руския храм-подворие „Св. Николай Мирликийски“ в София Негово Високопреподобие архим. Филип Василцев поздравява всички с този знаменателен напредък в процедурата по канонизация на ревностния светител владика Серафим, който е погребан в криптата на Руската църква в българската столица.

Оставаме с упование в Божията милост, че през Новата 2016 година ще се поздравим и с финално решение за неговата канонизация и че ще доживеем прославлението на добрия пастир и верния молитвеник за нас пред Бога архиеп. Серафим Соболев. Неговото служение и завет са нов принос за възрастването и единството в православната вяра на двата ни народа и за придобиване на вечно спасение в Христа.

Текст: Десислава Панайотова