Вечер, посветена на 100-годишнина от Октомврийската революция в Русия

DSC_7194

Вечерта, в Малката зала на Руския културно-информационен център на ул. „Шипка“ се състоя вечер, посветена на 100-годишнината от разтърсилата света Октомврийска революция в Русия. На събитието присъства Мелнишкият еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод, духовници и много миряни сред които представители на Руското посолство у нас.
Програмата започна с встъпителна беседа на архимандрит Филип, който подробно очерта историческата картина в Русия по време на Октомврийската революция, изнесе непопулярни факти относно нападението на Зимния дворец, подчерта спорните моменти наложени от историците по време на комунистическия режим в Русия.
Като представител на Българската църква еп. Герасим се обърна към аудиторията и каза, че тези трагични събития от историята на Руската църква ни довеждат и до едни други мисли, а именно че въпреки големите гонения и притеснения Църквата никога не е преставала да съществува в своя истински таинствен вид и да е подкрепяла своите пасоми.

„Тя е имала своите тайни свещеници, отслужвала е своите тайни богослужби, водила е непрестанно своя духовен живот и въпреки гоненията тя е била опора, която няма как да бъде лесно премахната …и гледайки по –глобално на тази тежка човешка трагедия ще видим, че ние в България вследствие на гонението сме имали честта да приемем Софийския чудотворец св. Серафим Соболев, който е станал стълб на монашеството в България….100 г. не са голям период за преосмисляне на историята… Историците ще дадат своите оценки за революцията и последствията от нея, но от духовна гледна точка изводът е категоричен – Църквата е непобедима и именно защото тя не е човешко дело. Никой, който е вдигнал ръка срещу Христос, Който победи смъртта със Своето Възкресение не е успял. Господ дава спасение на всеки който Го изповядва, че Той е: „Пътят, Истината и Животът“. Нека да имаме дръзновение да следваме Христос, да се радваме че Бог винаги обръща в полза дори най- тежките и трагични събития и нека това да ни бъде за спасение на душите!“

Вечерта завърши с 30 минутния филм на митрополит Иларион Алфеев: „Преследване на църквата в Русия през 20 век“- професионално изработен с много исторически факти, архивни кадри от разрушенията на църковни светини, документи и снимки на последните минути от живота на руски християни.

 

Снимки Иванка Руснакова и Весела Игнатова.

Текст Весела Игнатова.