Българската Патриаршия изрази безпокойство относно многократните нарушения на правата на вярващите към Украинската православна църква

патриарх Неофит

На 15 декември 2015 г. Светият Синод на Българската православна църква отправи обръщение до Президента на Украйна П.А. Порошенко с молба да бъдат взети необходимите мерки за защита правата на каноничната Украинска православна църква, да бъдат защитени от насилствено завземане на храмовете, както и от други форми на натиск.

Копие от документа бе изпратено и на Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий.

Както се казва в обръщението, което е подписал от името на членовете на Светия Синод Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, Българската православна църква, която е в братско общение с Украинската православна църква, внимателно и с тревога наблюдава развитието на ситуацията в сферата на религията в Украйна.

Според Свещеноначалието на Българската Църква, „сериозно безпокойство будят многобройните факти за нарушаване правата на вярващите християни на единствената канонична Православна църква в Украйна.”

В документа, в частност, се споменава насилственото завземане на храмове на Украинската православна църква. „В тази връзка особено тревожна е информацията за опитите за отнемане от каноническата Църква на две светини за цялото Вселенско православие – Успенската Почаевска лавра и световноизвестната Киево-Печорска лавра – в полза на непризнатата от нито една Поместна православна църква в света т.нар. «УПЦ – Киевска Патриаршия» – констатират членовете на Синода, приели обръщението.

„В тази връзка БПЦ-БП заявява своята категорична позиция, че осъществяването на такъв сценарий може не само да дестабилизира ситуацията в Украйна, но и да направи невъзможно за православния епископат, духовенството и вярващите от други страни да посещават горепосочените светини, тъй като ние нямаме евхаристийно и молитвено общение с религиозни структури, преминали в разкол.” – се казва в обръщението до украинския Президент.

Сайт на Българската православна църква/
Служба за комуникация на ОВЦС