Божествена литургия на Преждеосветените Дарове в четвъртъка на петата седмица на Великия Пост

DSC_4911

На 14 април, в четвъртъка на петата седмица на Великия Пост, Божествената Преждеосвещена литургия в Патриаршеското Подворие оглави архимандрит Серафим Шемятовски, Представител на Православната Църква на Чешките земи и Словакия при Московския и на цяла Русия Патриарх в съслужение със ставрофорен свещеноиконом Симеон.

В Божествената литургия молитвено участваха архимандрит Филип и йерей Димитър.

След отпуста на Божествената литургия архимандрит Серафим се обърна с приветствие към настоятеля и богомолците в Патриаршеското Подворие:

“Скъпи братя и сестри,

Позволете ми сърдечно да ви приветствам и да разделя с вас радостта и честта, които днес се паднаха на мен – да съслужа в Божествената литургия на Преждеосветените Дарове. Съвършено случайно се оказах в София. В Сърбия, в гр. Пирот се състоя конференция, в която участвах, и вчера по чудесен начин се оказах тук и успях да прочета във вашия храм 9-та песен от Канона на Андрей Критски, и ето днес заедно с вас да отслужа Божествената Литургия. Бих искал да ви пожелая от цялото си сърце Божия помощ, крепост във Великия Пост и през Страстната Седмица. Бог да ви пази! Пожелавам ви Божия помощ във всичко и винаги. Желая ви светло посрещане на Христовата Пасха.“

В своето ответно слово архимандрит Филип каза:

Спаси Господи, скъпи отец Серафим! Енориашите на Подворието „Св. Николай“ винаги са радостни да Ви срещнат като скъп гост в нашия храм.

Особено радостно е, че днес Вие оглавихте Божествената Литургия на Преждеосветените Дарове. Дълги години на духовна дружба ни свързват, започвайки от Свято-Даниловия манастир, и до днешно време. Мога само да отбележа, че изминалите 25 години само укрепиха нашата дружба. Бих искал да предам поклон на енориашите на Подворието на Православната Църква на Чешките земи и Словакия в Москва, където Вие сте настоятел и представител на Православната Църква на Чешките земи и Словакия при Московския и на цяла Русия Патриарх Кирил. Православната църква на Чешките земи и Словакия в наше време минава през труден период от своята история и ние знаем, че Вие, скъпи отец Серафим, много допринасяте за укрепване на авторитета и духовните връзки между Православната Църква на Чешките земи и Словакия с другите Поместни православни църкви, – на тази Църква, в пределите на която започва проповедта на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, Дай Бог Вам, отец Серафим, дълги години служение и възхождане от сили в сила.

След края на богослужението ставрофорен свещеноиконом Симеон отслужи молебен на мощите на свет. Серафим, Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец.