Божествена литургия в Неделя 6-та след Петдесетница

DSC_1179

На 31 юли, на 6-та Неделя след Петдесетница, Божествената литургия в Патриаршеското Подворие оглави архимандрит Филип в съслужение с архимандрит Теофан (Диновски), секретяря на Представителството на Московския Патриарх и на цяла Русия при Българския Патриарх йеромонах Зотик.

Проповед върху неделното евангелско четиво произнесе архимандрит Филип.

След сугубата ектения настоятелят отправи молитва за мир в Украйна.

Молебенът на мощите на свет. Серафим, Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец бе отслужен от йеромонах Зотик.

В навечерието Всенощното бдение в Подворието оглави архимандрит Филип в съслужение с архимандрит Теофан (Диновски), йеромонах Зотик и йерей Димитър.

На Всенощното бдение молитвено присъстваха Извънредният и Пълномощен Посланик на Република България в Руската Федерация г-н Б.Коцев, старши съветникътв посолството на Руската Федерация в България В.И. Казанчев, първият секретар на посолството на Руската Федерация в България Е.А. Приходко, началникът на отдел „Връзки с обществеността“ на Светия Синод на БПЦ А.И. Карамихалева.

След края на Всенощното бдение с приветствено слово към присъстващите се обърна архимандрит Филип. Настоятелят връчи на Извънредния и Пълномощен Посланик на България в Руската Федерация г-н Б. Коцев юбилеен медал, издаден от Подворието по случай 1000-годишнината от преставянето на светия равноапостолен княз Владимир. Паметният медал е копие на историческата награда, учредена от Юбилейния Владимирски комитет за честването на 950-годишнината от Покръстването на Русия под председателството на светител Серафим, Софийски Чудотворец. Архимандрит Филип също така връчи на господин посланика Благодарствена грамота за помощта и съдействието на храма-Подворие „Св. Николай“ в София и му пожела Божия помощ в неговото отговорно служение.

Божествената Литургия в храма към Подворието „Св. Пантелеймон“ в Княжево отслужи йерей Димитър (Тухчиев).