Божествена литургия в съботата на Светлата седмица

Раздача артоса

В съботата на Светлата седмица Божествената литургия в Патриаршеското Подворие отслужи ставрофорен свещеноиконом Симеон.

След отпуста на Литургията архимандрит Филип прочете молитва при разделянето на артоса и оглави пасхалната лития.

След края на богослужението архимандрит Филип произнесе кратка проповед и раздаде на богомолците пасхален артос.

В името на Отца и Сина и Светия Дух!

Завърши Светлата Седмица след Възкресение Христово. Днешното съботно Пасхално богослужение е последното богослужение през Светлата Седмица. Днес вечерта, в навечерието на Томина Неделя, ще бъдат затворени Царските двери. Те бяха отворени през цялата Светла Седмица, като отобраз на това, че за всеки човек е открит входът към Царството Божие.

Сега ние извършихме последната за тази година Пасхална лития. В края на богослужението всеки от вас ще получи частица от Артоса – хляб, който през цялата Светла Седмица се намира пред отворените Царски двери, като напомняне за Христовото слово за „хляба на живота“. Хлябът на живота е Христос. Всеки друг хляб, който ние вкусваме в течение на нашия временен живот, само поддържа човешките сили, подхранва човека, но не го довежда до вечния живот. И всеки път човек отново копнее…

Само Христос въвежда човека във вечния живот. Христос, който е преминал през вратата на смъртта и ада, и като възкръснал от мъртвите, станал по думите на ап. Павел първороден измежду мъртвите. Точно така всеки човек също ще възкръсне, вървейки по същия път. През тази седмица се четат откъси от Евангелието, които ни разказват за Христовото Възкресение. Христос много пъти се е явявал на своите ученици и навярно, не всички Негови явявания са били записани от апостолите и евангелистите. Но според това, което е достигнало до нас в Свещеното Писание на Новия Завет, се вижда, че всеки път Христос се явява на своите ученици по различен начин. Учениците Го разпознават и не Го разпознават. Той се явява в преобразено тяло. Но това е същият Христос, и тялото Му е тяло на човек. Той казва на учениците Си, че не е дух, „понеже духът няма плът и кости“ (Лука 24:39).

Нека този образ на възкръсналия Христос, победил смъртта, и открил ни пътя към Царството Божие, изпълва с радост нашия живот, преобразява нашата душа, и да бъде основа на нашия жизнен избор.

Христос Воскресе!

Снимки: Янина Алексиева