Божествена литургия на празника Възнесение Господне

DSC_2051

В Патриаршеското Подворие преминаха богослуженията, посветени на един от дванадесетте големи Господски празници – Възнесение Господне.

В навечерието на празника Всенощното бдение оглави архимандрит Филип в съслужение със ставрофорен свещеноиконом Симеон, йеромонах Зотик и йерей Димитър.

В деня на празника Божествената литургия оглави архимандрит Филип в съслужение със ставрофорен свещеноиконом Симеон и йеромонах Зотик.

След сугубата ектения настоятелят отправи молитва за мир в Украйна.
Проповед за празника произнесе архимандрит Филип.

След края на Божествената литургия ставрофорен свещеноиконом Симеон отслужи заупокойна лития в криптата на храма на гроба на блаженопочиналия архиепископ Серафим (Соболев).

Божествена литургия в храма към Подворието „Св. вмчк. Пантелеймон“ в Княжево отслужи йерей Димитър.

В същия ден, настоятелят на Подворието и секретарят на Представителството взеха участие в заключителния етап на конкурса „Звезди на XXI век“, с който по традиция завършва учебната година в средното образователно училище към посолството на Руската Федерация в България. Учениците от посолското училище получиха награди по 16 категории. Подворието на Руската православна църква е учредител на номинацията „Душата на класа“. Архимандрит Филип връчи на победителите в номинацията „Душата на класа“ книга за Руския храм „Св. Николай“ в София и малки икони на светител Николай.