Божествена литургия в Неделя 4-та от Великия пост

DSC_2796

В неделя, 26 март – Неделя 4-та от Великия пост на преп. Йоан Лествичник, Божествената литургия в Патриаршеското Подворие оглави настоятелят на Подворието архимандрит Филип в съслужение със ставрофорен свещеноиконом Симеон.

Проповед върху евангелския текст за празника изнесе архимандрит Филип.

След сугубата ектения архимандрит Филип отправи молитва за мир в Украйна.

След отпуста на Божествената литургия архимандрит Филип се обърна с приветствено слово към ставрофорен свещеноиконом Симеон Минчев. Ставрофорен свещеноиконом Симеон в продължение на 30 години, започвайки от декември 1986 г., носи послушание като клирик на храма-Подворие „Св. Николай“. С решение на Светия Синод на Българската православна църква отец Симеон бе назначен за свещеник на виенската енория на БПЦ. Отец-настоятелят сърдечно благодари на отец Симеон за многогодишния пастирски труд в Подворието на Руската православна църква и му подари икона на свет. Серафим, изписана от известната българска художничка- иконописец Юлия Станкова за деня на прославлението на светеца и букет цветя.

Ставрофорен свещеноиконом Симеон благодари на отец-настоятеля за приветствените слова и изрази радостта си, споделяйки, че иконата на свет. Серафим е за него най-желаният подарък.

 

След края на богослужението ставрофорен свещеноиконом Симеон отслужи молебен на мощите на свет. Серафим – Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец.

Божествената литургия в храма към Подворието „Св. вмчк. Пантелеймон“ в Княжево отслужи йерей Димитър.