Божествена литургия в Неделя 22-ра след Петдесетница

DSC_1154

В неделя, 1 ноември, Божествената литургия в Патриаршеското подворие оглави архимандрит Филип в съслужение със ставрофорен свещеноиконом Симеон, йеромонах Зотик и дякон Иван Иванов, доцент в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

След сугубата ектения архимандрит Филип отправи молитва за мир в Украйна.

Произнесена бе и заупокойна ектения за упокоение душите на всички загинали в самолетната катастрофа.
Проповед върху неделното евангелско четиво произнесе архимандрит Филип.
След края на богослужението бе отслужена панихида за всички загинали в катастрофата на пасажерския самолет.


Панихидата оглави настоятелят на Подворието архимандрит Филип в съслужение със ставрофорен свещеноиконом Симеон и йеромонах Зотик.

На богослужението присъстваха В.Г. Казанчев – старши съветник в посолството на Руската Федерация в България, съветниците в посолството на РФ в България О.И. Михайлов и В.И. Гусев, Е.А. Приходко – втори секретар на посолството на РФ в България, А. Карамихалева – началник на отдел „Връзки с обществеността“ към Светия Синод на БПЦ, директорът на общообразователното училище при посолството на РФ в България А.В. Старожилов, първият секретар на посолството на Беларус в България, енориаши и гости на Подворието.
Архимандрит Филип прочете съболезнованието от Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх  Кирил във връзка със самолетната катастрофа в Египет и призова богомолците на Патриаршеското подворие да се присъединят към молитвата за загиналите. В Русия 1 ноември бе обявен за ден на траур.

След това йеромонах Зотик отслужи трисагий на гроба на блаженопочиналия архиепископ Серафим (Соболев).
Божествената литургия в храма към Подворието „Св. вмчк. Пантелеймон“ в Княжево отслужи йерей Димитър.