Божествена литургия на празника Събор на Пресвета Богородица

DSC_9456

На 26 декември, на втория ден на Рождество Христово, на празника Събор на Пресвета Богородица, Божествената литургия в Подворието оглави архимандрит Филип в съслужение с клирик от Видинска митрополия архимандрит Исаак (Бояджийски), протойерей Петър Петров, йерей Димитър и дякон Иван Иванов, доцент в Богословския факултет на Софийския университет «Св. Климент Охридски».

На Божествената литургия молитвено присъства бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки със семейството си, В.Г. Казанчев – старши съветник в посолството на Руската Федерация в България, съветникът по въпросите на културата в посолството на Руската Федерация в България А.В. Новоселов.

Евангелието бе прочетено на български език.

След сугубата ектения настоятелят отправи молитва за мир в Украйна.

След отпуста на Божествената литургия бе отслужено славление на празника и водосветен молебен пред иконата на Божията Майка «Всецарица»

На 25 декември, копие на Чудотворната атонска икона на Божията майка «Всецарица» бе осветено на Божествената литургия в светогорския манастир «Ватопед».

В навечерието на празника иконата бе донесена в храма-Подворие «Св. Николай» в София.

След края на молебена архимандрит Исаак се обърна към настоятеля с поздравление по случай рождения му ден от името на духовенството и енориашите на Подворието и му връчи паметен подарък – кръст и часовник на приснопаметния Видински митрополит Дометиан.

В ответно слово настоятелят на подворието благодари на архимандрит Исаак за топлото поздравление и съслужилото духовенство и енориашите от Подворието за съвместните молитви.

След това бяха възгласени уставните многолетствия.

В изпълнение на хора на Патриаршеското Подворие прозвучаха Рождественски колядки.

Молебенът при мощите на св. Серафим, Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец в криптата на храма-Подворие «Св. Николай» отслужи йерей Димитър Тухчиев.

Снимки: Олга Цильова.