Богослужения за Господски празник Света Петдесетница

DSC_7439

В Патриаршеското Подворие преминаха богослуженията по случай един от 12-те големи Господски празници – Света Петдесетница.

В навечерието на празника всенощното бдение оглави настоятелят на Подворието архимандрит Филип в съслужение със ставрофорен свещеноиконом Симеон, йеромонах Зотик, йерей Марий и йерей Димитър.

Празничната Божествена литургия и вечернята в Патриаршеското Подворие оглави секретарят на Представителството йеромонах Зотик в съслужение със ставрофорен свещеноиконом Симеон и дякон Иван Иванов, доцент в Софийския университет.

След отпуста на вечернята проповед за празника произнесе йеромонах Зотик.

След това в криптата на храма, на гроба на блаженопочиналия архиепископ Серафим (Соболев) трисагий отслужи ставрофорен свещеноиконом Симеон.

Божествената литургия в храма към Подворието „Св. вмчк. Пантелеймон“ в Княжево отслужи йерей Димитър.

В същия ден, по покана на Представителя на Румънската православна църква ставрофорен свещеноиконом Нелуц Опря архимандрит Филип взе участие в Божествената литургия в Румънската Църква „Света Троица“ в гр. София, в деня на нейния храмов празник.

С благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит празничното богослужение оглави Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийска митрополия, в съслужение с административния съветник на Букурещката архиепископия архимандрит Вениамин (Горяну), Представителя на Румънската православна църква ставрофорен свещеноиконом Нелуц Опря, настоятеля на митрополитската катедрала „Св. вмчк. Неделя (Кириаки)“ ставрофорен свещеноиконом Мина Минчев, архимандрит Теофан и духовенство от Софийските храмове.

На богослужението пя дует от състава на хора при Патриаршеската катедрала в Букурещ.

На богослужението присъстваха: Извънредният и Пълномощен посланик на Република Румъния в България А. Пикурецу и посланикът на Грузия З. Беридзе.

Снимки: Георги Карпов и Янина Алексеева.

Видео: Георги Карпов