Архиерейска Божествена литургия в Подворието

13 (2)

В петък, 19 август, Божествената литургия в храма-Подворие „Св. Николай“ оглави Нарян-Марският и Мезенски епископ Яков, който е в България с благословението на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил за участие в тържествата по случай 1070-годишнината от успението на преп. Йоан Рилски Чудотворец.

На Негово Преосвещенство съслужиха: настоятелят на храма-Подворие „Св. Николай“ архимандрит Филип, архимандрит Атанасий Султанов, архимандрит Теофан Диновски, духовникът от Коринтска митрополия протопрезвитер Христос Маринис, йерей Димитър и дякон Деян.

На Божествената литургия молитвено присъстваха: секретарят на Представителството на Московския и на цяла Русия Патриарх при Българския Патриарх йеромонах Зотик, старшият съветник в Посолството на Руската Федерация в България В.Г. Казанчев и съветникът в Посолството на Руската Федерация в България В.И. Гусев.

След сугубата ектения епископ Яков отправи молитва за мир в Украйна.

Евангелието бе прочетено на български език.

Проповед произнесе архимандрит Атанасий Султанов.

Богослужебните песнопения бяха изпълнени от хора на храма-Подворие „Св. Николай“ под диригентството на И. Долапчиева.

След заамвонната молитва епископ Яков извърши чина за освещаване на плодове от новата реколта.

След това бе възгласено многолетствие за Светейшия Париарх Московски и на цяла Русия Кирил и за Светейшия Български Патриарх Неофит, за българския и руския народии за всички присъстващи в храма.

Молебенът на мощите на свет. Серафим в криптата на храма оглави епископ Яков.

След края на богослужението гостите на Подворието бяха поканени на братска трапеза.

Снимки: Иванка Руснакова