Архиерейска Божествена литургия в деня на паметта на преп. Серафим Саровски

DSC_3454

В събота, 2 януари, Патриаршеското Подворие в София почита паметта на преп. Серафим Саровски, Небесния покровител на архиепископ Серафим (Соболев), който се покои в криптата на храма-Подворие „Св. Николай“.

На този ден, с благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит Божествената литургия в Подворието оглавиха Величкият епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, и Браницкия епископ Григорий, викарий на Светейшия Български Патриарх. На Техни Преосвещенства съслужиха: настоятелят на Подворието архимандрит Филип, архимандрит Теофан, архимандрит Василий, брат на Троянската Света обител, протойерей Андрей Бойцов, настоятел на храма „Св. Николай“ – Подворие на Руската православна църква в гр. Бари (Италия), ставрофорен свещеноиконом Симеон, протодякон Иван Петков, протодякон Александър Нешев и дякон Иван Иванов, доцент в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В богослужението молитвено участваха настоятелят на храм-паметника „Св. Александър Невски“ архимандрит Дионисий (Мишев) и йерей Димитър Тухчиев.

След сугубата ектения архимандрит Филип отправи молитва за мир в Украйна.
След края на Божествената литургия с литийно шествие, в което участваха и духовници от софийските храмове, мощите на преп. Серафим Саровски бяха пренесени от храма-Подворие „Св. Николай“ в храм-паметника „Св. благ. княз Александър Невски“.


В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ мощите на преп. Серафим Саровски прие Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит.


Преди началото на молебена архимандрит Филип се обърна с кратко слово към Светейшия Български Патриарх Неофит.

Ваше Светейшество!

Светейший Владико!

За мен и за цялата църковна общност на Руската църква в София днес е голяма чест и духовна радост – в деня, когато се чества паметта на св. Серафим Саровски с тържествено литийно шествие, да пренесем ковчежето с частицата от неговите свети мощи, дар от Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил за Българската православна църква, в патриаршеския катедрален храм “Св. княз Александър Невски“. В храма, където, според решението на Светия Синод на Българската православна църква, те ще бъдат съхранявани. Светият преподобен Серафим е един от най-почитаните светци на Руската православна църква. Той е почитан от целия православен свят. Преподобен и стълпник, старец и богослов – този предивен чудотворец чрез своите мощи, които отсега ще почиват в патриарщеската катедрала, нека да бъде молитвеник и духовен покровител на Българската Църква и богоспасяемия град София.

На многая лета, Светейший Владико!

Тържественият молебен към преп. Серафим Саровски оглави Негово Светейшество Българският Патриарх в съслужение с Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, Браницкия епископ Григорий, викарий на Светейшия Български Патриарх, архимандрит Герасим (Георгиев), главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква, настоятеля на Подворието архимандрит Филип, архиепископ Теофан, архимандрит Василий от Троянския манастир, протойерей Андрей Бойцов, настоятел на храма – Подворие на Руската православна църква в гр.Бари (Италия) и духовенство от храмовете в гр. София.

След това Светейшият Български Патриарх Неофит се обърна към молещите се с първосветителско слово.

Ваши Преосвещенства,

Ваше Високопреподобие архимандрит Филип,

Ваши Високопреподобия, боголюбиви отци, братя и сестри,

У Божиите угодници светостта, благодатта и силата Божия прониква не само в техните души, но и в телата им. Почитайки светите мощи, ние почитаме храмове на Светия Дух, на Живия Бог (1 Кор. 6:19; 3:17), Който обитава в тях приживе и след земната им кончина и върши чудеса чрез тях. Тези чудеса свидетелстват, че почитта, която хората отдават на светите мощи, е угодна на Бога.

Светиите Божии и техните честни мощи са седалище на силата Божия. Такъв Божи угодник е и св. Серафим Саровски, пред чиито чудотворни мощи стоим сега.

„Придобий мир в сърцето си и сам ще се спасиш и хиляди около теб ще се спасят” – казвал св. Серафим. В сърцето на този земен ангел и небесен човек нямало злоба, ненавист, завист, осъждане. Неговото сърце било преизпълнено с любов към всеки човек, търсещ при него утеха. Още приживе наричали св. Серафим утешител на скърбящите, защото никой не си тръгвал от него без да е получил благодатна помощ и онази особена духовна пасхална радост, която обзема всеки, обърнал се с молитва към него, и приживе, и след неговата кончина.

За изминалите повече от 100 години от неговата земна прослава почитта към този носител на пасхалната радост и Божия мир все повече нараства и се разпространява. Той е сред най-почитаните светии в православния свят, обичан и почитан и от християните в нашата страна.

Ето защо по време на нашето мирно посещение в Русия през 2014 г. отправихме към Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил молба да бъде дарена на Българската православна църква частица от мощите на великия Божи угодник. Молба, на която Негово Светейшество братски откликна и ни изпрати светинята чрез Негово Високопреосвещенство Нижегородски и Арзамаски митрополит Георгий, в чиято епархия попада Дивеевската св. обител, където се покоят мощите на светеца.

И днес, Високопреподобни отец Филипе, когато символично поемаме от Вашите ръце мощехранителницата с частицата от мощите на Саровския светец, отправяме чрез Вас сърдечна благодарност към нашия брат в Христа Светейшия патриарх Кирил за този драгоценен дар. Изразяваме своята вяра и надежда, че все повече ще укрепват добрите отношения между нашите сестри православни църкви, Руската и Българската, по молитвите на прославените Божии угодници, почитани от благочестивите народи на двете страни.

А ние, скъпи в Господа братя и сестри, нека се стремим да бъдем достойни приемници на този драгоценен дар и да подражаваме в благочестието на Саровския светец! Да очистим сърцата си от гордост, тщеславие, завист – от всичко скверно и да пазим себе си в чистота, както пазил себе си Дивеевският подвижник!

О, преподобни отче Серафиме! Възнеси към Господа на силите твоята молитва за нас, Божиите раби, да ни дарува дух на покаяние, очистване на сърцата и душевен мир; да озари и нас с неземна радост и любов, превишаваща всеки ум! Да сподоби и нас да се очистим от всичките ни грехове и страсти и в края на земния ни път да ни всели в Небесното Си царство, където си ти в незалязващата си слава, та да възпяваме с всички светии Пресветата Животворяща Троица во веки веков! Амин!

След края на тържествения молебен Негово Светейшество Патриарх Неофит посети храма „Св. Николай“ – Подворие на Руската православна църква в София и отслужи трисагий на гроба на блаженопочиналия архиепископ Серафим (Соболев).