Архиерейска Божествена литургия в Патриаршеското Подворие

(63)

В петък, 4 декември, в Патриаршеското Подворие бе отслужена Божествена литургия. С благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит Богослужението оглави Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с Троицкия епископ Панкратий, председател на Синодалната комисия за канонизация на светците на Руската православна църква, Знеполския епископ Арсений, викарий на Пловдивска митрополия, протойерей Владимир Воробьов, ректор на Свято-Тихоновския хуманитарен университет, архимандрит Филип (Василцев), настоятел на храма „Св. Николай“, протойерей Игор Якимчук, секретар на ОВЦС по междуправославните отношения, ставрофорен свещеноиконом Нелуц Опря, представител на Румънската православна църква пред Българския Патриаршески престол, ставрофорен свещеноиконом Мина Минчев, предстоятел на митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ („Св.Кириаки“) и духовенството на Подворието.
В Божествената литургия молитвено участваха членовете на Съвместната комисия по въпроса за канонизацията на архиепископ Серафим (Соболев).

Богослужебни песнопения изпълни хорът на храма-Подворие „Св. Николай“ под диригентството на В. Ченова.
След сугубата ектения епископ Панкратий възнесе молитва за мир в Украйна.
Евангелието бе прочетено на български език.
След отпуста на Божествената литургия митрополит Йоан приветства съслужилите архиереи и членовете на Съвместната комисия. Митрополитът подчерта значимостта от работата, която се провежда в настоящия момент от Съвместната комисия на Руската и Българската православни църкви.

Епископ Панкратий в своето слово говори за великото дело, което става пред очите ни. Прославлението на архиепископ Серафим е безпрецедентно събитие, тъй като в него едновременно участват две Поместни църкви – Руската и Българската. Йерархът разказа за своето предишно посещение в София преди 23 години.

Много неща са се променили оттогава, но е останало същото усещане за благодат, запазило се е предишното искрено почитание на Владика Серафим.

В своето ответно слово архимандрит Филип сърдечно благодари на митрополит Йоан, на преосвещените архипастири и членове на комисията за радостта от молитвеното общение, а също така подчерта, че днешният ден е особено важен не само за Подворието, но като цяло и за Българската и Руската Църкви.

„Днешното богослужение е особено важно, защото именно днес трябва да се състои финалното заседание на съвместната комисия, което ще има значение за прославлението на почитания от целия български народ подвижник архиепископ Серафим (Соболев)“.
За спомен от съвместното служение архимандрит Филип поднесе на служилите архиереи литография с владика Серафим (Соболев).
За Светейшите Патриарси Московски и на цяла Русия Кирил и Български Неофит, за българския и руския народи и за всички присъстващи в храма бе изпято Многолетствие.
След края на Божествената литургия заупокойна лития в криптата на храма „Св. Николай“ отслужи Знеполският епископ Арсений.

Фото Георги Карпов и Янина Алексеева.