Архиерейска Божествена литургия в храма-Подворие „Св. Николай“

DSC_0384

В неделя, 25 октомври, с благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит Божествената литургия в храма-Подворие „Св. Николай“ на Руската православна църква в София оглави Виленският и Литовски архиепископ Инокентий в съслужение с Михайловско-Кошицкия архиепископ Георгий (Православна Църква на Чешките земи и Словакия).

На преосвещените владици съслужиха: архимандрит Филип (Василцев), настоятел на Патриаршеското Подворие; архимандрит Серафим (Шемятовски), представител на Православната Църква на Чешките земи и Словакия при Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия; протойерей Владимир Селявко, секретар на Виленско-Литовска епархия по въшните връзки; ставрофорен свещеноиконом Симеон Минчев и дякон Иван Иванов, доцент от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

На Божествената литургия молитвено присъстваха: йеромонах Зотик, секретар на Представителството на Московския и на цяла Русия Патриарх при Българския Патриарх; Председателят на Балканското Атонско Сдружение А.В. Кристов, началникът на отдела „Връзки с обществеността“ към Светия Синод А. Карамихалева, вторият секретар на посолството на Руската Федерация в България Е.А. Приходко.

Богослужебните песнопения прозвучаха в изпълнение на хора на храма-Подворие „Св. Николай“ под диригентството на В. Ченова-Стефанова.


Евангелието бе прочетено на български език.

Проповед върху неделното евангелско четиво произнесе Михайловско-Кошицкият архиепископ Георгий.

След сугубата ектения настоятелят на Подворието архимандрит Филип прочете молитва за мир в Украйна.

След отпуста на Божествената литургия архимандрит Филип топло приветства гостите на Подворието – Виленския и Литовски архиепископ Инокентий, Михайловско-Кошицкия архиепископ Георгий, архимандрит Серафим (Шемятовски), представител на Православната Церква на Чешските земи и Словакия при Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия.

Настоятелят на Патриаршеското Подворие архимандрит Филип подари на Преосвещените владици иконописен портрет на архиепископ Серафим (Соболев), който около 30 години е бил настоятел на Руската църква „Св. Николай“ в София и е погребан в криптата на храма. Също така настоятелят на Подворието поднесе на Преосвещените архиереи юбилеен медал по случай 1000-годишнината от преставянето на светия равноапостолен княз Владимир, който е повторение на историческата награда, учредена от Юбилейния Владимирски комитет за честването на 950-годишнината от Покръстването на Русия под председателството на блаженопочиналия архиепископ Серафим (Соболев).

Виленският и Литовски архиепископ Инокентий поднесе в дар на Подворието копие на Виленската икона на Божията Майка.

Михайловско-Кошицкият архиепископ Георгий награди настоятеля на Подворието с медал „Св. праведни Алексий Тофта“ – I степен.

След края на тържествената част бе възгласено многолетствие за Предстоятелите на Руската и Българската православни църкви и на всички гости.

Заупокойната лития в криптата на храма на гроба на блаженопочиналия архиепископ Серафим (Соболев) оглави Михайловско-Кошицкият архиепископ Георгий.