ПАТРИАРШЕСКОЕ И СИНОДАЛЬНОЕ ПАСХАЛЬНОЕ ПОСЛАНИЕ

Синодальная палата 2

Христос възкръсна и животът се възцари…

Христос възкръсна и цялата земя Му принася хвалебна жертва!

(Акатист на Възкресение Христово, Икос 8)

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Възлюбени във възкръсналия Христос чеда на светата ни Църква,

Всяка година в дните на Пасха християните по целия свят преживяваме нашата радост от потвърждението на вестта за Христовото възкресение. И тази радост е пълна, защото Възкресението на Господа е не само залог за нашето лично възкресение в деня Господен, но и обновление на цялото творение. “Възкръсна Христос и цялото творение се радва… Възкръсна Христос и цялото творение се обнови” — така пее Църквата в този действително най-светъл ден от годината, когато нощта се обръща в ден, отчаянието ­ в надежда, адът ­ в рай и смъртта ­ в живот! И тържествувайки, пита с думите на апостола: “Де ти е, смърте, жилото? Де ти е, аде, победата?” (1 Кор. 15:55). И вече нищо не може да помрачи тази радост на християните, защото дълбоко в нашите сърца ние знаем, че ­ да, “Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък” (1 Кор. 15:20)!

Изпълнени с тази радост, днес ние отново посрещаме Възкръсналия от мъртвите, като укрепваме нашата вяра в истинността на Неговото възкресение и в това, че и ние, като чеда на нашия Небесен Отец, ще получим “венеца на живота, що Господ е обещал на ония, които Го обичат” (Яков. 1:12). Помнейки, че нашата истинска родина не е тук, в този скръбен свят, а в Царството на Бога Отца, което Той “е приготвил за ония, които Го обичат” (1 Кор. 2:9). Защото в Духа сме родени, чрез Кръщението, за нов живот и се погребахме заедно с Господа “чрез кръщението в смъртта, та, както Христос възкръсна от мъртвите чрез славата на Отца, тъй и ние да ходим в обновен живот” (Рим. 6:4). Този пък обновен живот означава за нас, че всички наши мисли и действия трябва да бъдат подражание на живота и страданията на нашия Господ, които Той, от безмерната Своя любов, принесе в жертва, та да имаме живот и да го имаме “в изобилие” (Йоан. 10:10). И наистина, такава е волята на Небесния ни Отец: “А волята на Отца, Който Ме е пратил ­ свидетелства Господ Иисус Христос,­ е тая: от всичко, що Ми е дал, да не погубя нищо, а да го възкреся в последния ден” (Йоан. 6:39).

Ето защо, подражавайки на Господа, в Чиято смърт се кръстихме (Рим. 6:3), нека и ние не жалим нашите сили и даруваните ни от Господа способности в осъществяване на Божията воля и във всекидневното вършене на Божието дело на земята. Нека бъдем Господни ученици и последователи във всичките наши трудове, помисли и намерения, та като видят добрия ни пример и добрите ни дела, всички да прославят Небесния наш Отец! (Мат. 5:16) Нека и в този скръбен век на страдания, бедствия и братоубийствени конфликти бъдем миротворци и братолюбци. Да се въоръжим, по съвета на апостола, с оръжието на светлината, защото ето, “нощта се превали, а денят се приближи” (Рим. 13:12). И наша е отговорността за съдбините на Божието творение.

Братя и сестри,

Нека в тези дни на преизпълваща сърцата и душите ни радост от вестта за Христовото възкресение, в дните на най-голямото тържество на нашата вяра, когато Църквата така тържествено възвестява победата на Господа­ победата на светлината и на живота над тъмнината и цялото зло на този свят,­ усилим още повече нашите молитви “за всеки и за всичко”, за цялото Божие творение­ както ни призовава Църквата на всяка света божествена Литургия в Евхаристийния канон: така, както и Христос някога отдаде Себе Си “за живота на света” (Йоан. 6:51).

Отечески поздравяваме с Христовото Възкресение всички верни чеда на родната ни Православна църква ­ в Родината и далеч от нея, като благопожелаваме на всички единство във вярата и изобилна пасхална радост!

Благодатта и мирът на Възкръсналия от мъртвите наш Господ и Спасител Иисус Христос, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И

МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

 

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:

† Врачански митрополит КАЛИНИК

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

† Видински митрополит ДОМЕТИАН

† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

† Доростолски митрополит АМВРОСИЙ

† Западно- и Средноевропейски митрополит АНТОНИЙ

† Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН

† Неврокопски митрополит СЕРАФИМ

† Русенски митрополит НАУМ